Știri, Muntenia-Sud, România|marți, iunie 2, 2020
Sunteți Aici Home » OPINII » Discurs despre… nimic!

Discurs despre… nimic! 

ion obagilaAm aşteptat şi eu, ca tot românul, cu sufletul la gură discursul preşedintelui României Klaus Iohannis în faţa Parlamentului României. Un eveniment important. Nu m-am mişcat de lângă televizor. Mă gândeam că cine ştie ce chestii interesante va prezenta şeful statului. Lucruri tari, emoţionante, de ţinut minte, chestii definitorii pentru ţară, pentru democraţie. Replici de ţinut minte! Să fim ochi şi urechi. Să luăm notiţe.

Am pregătit carneţelul. Am dat drumul la reportofon şi am aşteptat. Degeaba. Cu toată stima şi respectul pe care il port celui ce ne conduce destinele spre înalte culmi de civilizaţie şi progres, nu am înţeles nimic. Nu am putut decodifica mesajele marca Iohannis sau nu am avut ce decodifica.

Preşedintele a avut un mesaj rigid, strâns într-un corset sufocant, înghesuit în şabloanele de lemn. Generalităţi. Lucruri ştiute. Uşoare trageri la răspundere. Înşiruiri de propoziţii aproape fără legătură. Nu am înţeles de ce a trebuit să iasă în faţa Parlamentului. Cu ce a venit nou? Nimic. A basculat un maldăr de veşnice probleme.

A vrut să zică ceva de alegerile locale, de partide, experienţe, comunicare, alocaţii pentru copii, Marea Britanie etc. Nu i-a ieşit. Un discurs tip ghiveci. Mai pregnant pasajul cu justiţia, lupta anticorupţie şi statul de drept.

Ne-a mai spus ceva preşedintele Iohannis, după modelul lui Băsescu, că nu va fi un preşedinte spectator, că nu va avea un rol formal, ci se va implica în virtutea atribuţiilor. Adică, va fi un preşedinte jucător. Bravo!

Sincer, mă aşteptam la mai mult. Voiam emoţie, încordare, vibraţie. Poate chiar şi câteva lacrimi. Deloc! Discursul lui Iohannis a fost ca o boare. Uşor. Grăbit. Neinteresant.

Adaugă un Comentariu

*