Știri, Muntenia-Sud, România|luni, ianuarie 18, 2021
Sunteți Aici Home » ACTUALITATE » DONAŢIE: Salvaţi Copiii a dotat Maternitatea Târgovişte cu un ventilator de suport respirator

DONAŢIE: Salvaţi Copiii a dotat Maternitatea Târgovişte cu un ventilator de suport respirator 

salvati copiii spital 2

Organizaţia Salvaţi Copiii a donat Spitalului Judeţean de Urgenţă din Târgovişte un ventilator de suport respirator pentru Secţia Neonatologie. Aparatul îi va ajuta pe medici în lupta pentru salvarea vieţii copiilor născuţi prematur. De altfel, a fost deja pus în funcţiune noaptea trecută, când a venit pe lume mult prea devreme un copil care cântăreşte doar 900 de grame.

Managerul Spitalului – dr. Claudiu Dumitrescu şi şefa Secţiei Neonatologie – dr. Roxana Aldea au mulţumit Organizaţiei Salvaţi Copiii pentru faptul că au inclus şi maternitatea din Târgovişte în programul pe care îl derulează din 2012 în sprijinul copiilor născuţi prematur. De asemenea, au punctat că, într-o unitate medicală, dotările nu sunt niciodată suficiente, iar un ventilator de suport respirator nou, în condiţiile în care ultimul a fost achiziţionat în 2013, poate face minuni.

salvati copiii spital 5

„Sunt copii care fără aceste aparate nu supravieţuiesc. Ele îi ţin în viaţă. Avem o dotare destul de bună, numai că, în permanenţă, vom avea nevoie de aparatură nouă. Tot timpul sunt în funcţiune, se uzează. Întotdeauna vom avea nevoie să fiţi alături de noi”, a spus dr. Roxana Aldea.

Gabriela Alexandrescu, preşedinte executiv Salvaţi Copiii România, a mărturisit că alegerea nu a fost întâmplătoare, ci a venit după ce dr. Adrian Crăciun – şeful Secţiei Neonatologie de la Spitalul Cantacuzino Bucureşti, omul cu care a început acest program de dotare a maternităţilor, i-a vorbit despre eforturile extraordinare pe care le fac medicii de la Târgovişte, care, de 10 ani, nu au mai transferat niciun copil născut prematur, nu pentru că ar fi avut toate condiţiile pentru a-i ajuta să trăiască, ci pentru că nu au avut unde, toate locurile în terapia intensivă neonatală din unităţile spitaliceşti superioare fiind ocupate!

salvati copiii spital 7

„Medicii au făcut minuni, dar nici ei nu pot salva o viață cu mâinile goale. Soluția optimă este ridicarea maternității la grad trei și dotarea cu tot ceea ce este necesar. Dotarea maternităților cu aparatură medicală, care să îi ajute pe medici să îi țină în viață și să îi îngrijească pe acești copii mai vulnerabili, este o prioritate care ar trebui asumată de orice guvernare responsabilă. Nu ne vom opri decât atunci când Ministerul Sănătăţii va asigura fondurile necesare”, a precizat Gabriela Alexandrescu.

Preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Alexandru Oprea, a mulţumit Organizaţiei Salvaţi Copiii nu doar pentru ventilatorul de suport respirator în valoare de 23.500 euro donat Spitalului de Urgenţă din Târgovişte, ci pentru toate activităţile pe care le desfăşoară în Dâmboviţa şi a dat asigurări că le va fi tot timpul alături.

„Este foarte important că reprezentanţi ai societăţii civile şi ai organizaţiilor neguvernamentale se apleacă asupra unor nevoi reale identificate la nivelul comunităţii. Şi noi, ca autorităţi judeţene, ne-am străduit ca Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgovişte să arate foarte bine. Sigur că mai avem lucruri de îmbunătăţit. Sper, dat fiind faptul că, până în 2020, sper să avem patru benzi până la Bucureşti, să putem să determinăm cadrele medicale din Capitală să vină către Târgovişte, pentru că avem un deficit de medici şi aducând medici buni şi asigurând o dotare adecvată, putem să îmbunătăţim şi structura spitalului, gradul acestuia, astfel încât să aibă o decontare mai bună în contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate”, a declarat Alexandru Oprea.

salvati copiii spital 4La eveniment au participat şi deputatele Carmen Holban, Oana Vlăducă, Claudia Gilia (Dâmboviţa) şi Cristina Dinu (Giugiu), care au promis că vor sprijini demersurile conducerii Spitalului Judeţean de Urgenţă din Târgovişte în vederea ridicării gradului maternităţii de la doi la trei, ceea ce înseamnă finanţare din partea Ministerului Sănătăţii şi, implicit, condiţii mai bune pentru a rezolva cazurile dificile. Din păcate, de doi ani, se aşteaptă un răspuns!

„M-a durut foarte tare să constat că nu putem să devenim ceea ce suntem de fapt şi, cu ceva timp în urmă, am adresat o interpelare pe această temă şi am vorbit cu mai mulţi miniştri secretar de stat cu privire la creşterea gradului Maternităţii Târgovişte. S-a întârziat, pentru că nu exista o comisie înfiinţată. Acum, aşteptăm răspunsul. Sperăm să fie unul pozitiv. Vă promit că vom face încă un demers, în cadrul Comisiei de Sănătate a Camerei Deputaţilor, astfel încât să putem aduce secţia de neonatologie la standardul pe care ni-l dorim. Vă voi ţine la curent şi, săptămâna viitoare, vă voi da un răspuns clar”, a precizat deputata Carmen Holban.

salvati copiii spital 1Programul Salvaţi Copiii România de reducere a mortalităţii infantile are şi ambasadori, vedete care militează pentru cauza copiilor născuţi prematur. La Târgovişte au venit prezentatoarea TV Anca Serea şi tenorul Vlad Miriţă.

„Am o mare admiraţie, atât pentru dascăli, dar mai ales pentru doctori. Eu am născut de cinci ori natural şi ştiu ce înseamnă să fii sprijinit. Sunt foarte onorată că fac parte din familia Salvaţi Copiii. Sunt nişte oameni cu o forţă fantastică şi cu nişte resurse de energie şi de bunătate şi dorinţa aceasta a lor de a face lucruri bune ne ajută şi ne noi să credem că se poate face bine. Noi ne-am propus să ajungem în toate maternităţile care au nevoie de aparatură medicală. Copiii sunt cei mai vulnerabili şi, cu aparatură şi forţa dată de Dumnezeu, iată, reuşim să salvăm vieţi, chiar dacă sună ca din cărţi. Pentru mine este o bucurie şi o onoare să fiu aici” – Anca Serea.

„Sunt de astăzi, oficial, ambasador Salvaţi Copiii. De ani de zile, m-am poziţionat sufleteşte pro viaţă şi tot ceea ce se întâmplă în sprijinul vieţii pe mine mă încântă şi, dacă pot să fiu parte, o fac cu mare plăcere. Mă bucur că am revenit la Spitalul Judeţean din Târgovişte, unde am fost pacient în copilărie. Mă bucur să văd lucrurile că evoluează” – Vlad Miriţă.

În 2017, Salvaţi Copiii România a 38 de maternități din 32 de localități, cu echipamente medicale în valoare totală de 700.000 de euro. În cei șase ani de când organizația a transformat într-o prioritate salvarea copiilor născuți prematur, prin dotarea maternităților, trei milioane de euro au fost investite pentru achiziționarea de aparatură medicală indispensabilă.

Persoanele juridice care doresc să sprijine acest demers pot descărca formularul precompletat cu datele de identificare ale organizaţiei aici. Trebuie menționat faptul că această cheltuială este deductibilă, costurile pentru companii fiind zero. Suma direcționată nu poate fi mai mare de cinci la mie din cifra de afaceri și nu poate depăși 20% din impozitul pe profitul datorat statului, iar plățile trebuie făcute până la 31 decembrie 2017.

Adaugă un Comentariu

*