Știri, Muntenia-Sud, România|luni, mai 23, 2022
Sunteți Aici Home » DEZVĂLUIRI » DOSARELE INCOMOD » DOSAR: Filmul litigiului care a lăsat Târgoviştea fără echipă de baschet în LNBF!

DOSAR: Filmul litigiului care a lăsat Târgoviştea fără echipă de baschet în LNBF! 

Ciprian Prisăcaru - preşedinte CSM Târgovişte

Clubul Sportiv Târgovişte este prins, de câţiva ani, între ciocan şi nicovală, din cauza neonorării unui contract încheiat cu antrenorul grec George Dikeoulakos, contract care nu există în arhiva de documente a instituţiei şi despre care oficialii CSM declară că nu ştiu nimic!  Actualul preşedinte al clubului – Ciprian Prisăcaru – spune că este pus într-o situaţie complicată. Există decizii date de forurile europene şi naţionale de baschet, care obligă clubul târgoviştean să plătească importante sume de bani către antrenorul grec Dikeoulakos, precum şi către jucătoarea Ivanka Matic, din Serbia.

Povestea acestui conflict care a lăsat municipiul Târgovişte fără echipă în Liga Naţională de Baschet Feminin a început în anul 2012, când CSM ar fi semnat un contract cu antrenorul grec George Dikeoulakos pentru o perioadă de 2 ani. Pentru primul sezon, 2012-2013, clubul urma să-i plătească antrenorului 80.000 de euro, iar pentru cel de-al doilea, 2013-2014, alţi 130.000 de euro. La aceste sume, se adăugau bonusuri în funcţie de performanţele obţinute. Culmea! Oficialii clubului târgoviştean spun că nu ştiu nimic despre acest contract. În arhivele instituţiei există un contract cu antrenorul grec, însă numai pentru perioada septembrie-decembrie 2012, contract recunoscut de fostul preşedinte al CSM – Ciprian Iugulescu şi onorat integral.

„Antrenorul a stat la echipă exact patru luni, cât scria pe contractul găsit în arhivă. Şi-a luat banii! Cu acest contract nu sunt probleme”, ne-a declarat Ciprian Prisăcaru.

În decembrie 2012, conform celor susţinute în faţa forurilor baschetbalistice europene, antrenorul grec ar fi primit de la preşedintele clubului un e-mail prin care era anunţat că, urmare schimbărilor politice survenite, echipa nu va mai fi finanţată la acelaşi nivel şi i s-ar fi cerut să accepte reducerea salariului la jumătate, altfel trebuie să plece!

Grecul nu a fost de acord cu propunerea. Revenit la Târgovişte după perioada de vacanţă, în ianuarie 2013, Dikeoulakos îl găseşte instalat antrenor principal al echipei de baschet feminin pe Florin Nini, lui propunându-i-se să rămână membru în staff. Cine a făcut aceste mişcări, nu se ştie exact! Cert este că grecul nu a acceptat situaţia. A cerut, prin impresarul său, tot grec, să fie respectat contractul pe 2 ani, pe care susţine că l-a semnat cu CSM Târgovişte, contract în valoare de 210.000 de euro, care, reluăm, nu s-a găsit prin niciun sertar de la club.

CSM Târgovişte a refuzat să se conformeze solicitării, aşa că antrenorul grec s-a adresat BAT (Tribunalul Arbitral de Baschet), instituţie care judecă litigiile din baschetul european, cu sediul la Geneva, în Elveţia. Prin urmare, a fost deschis dosarul 0383/2013, în care George Dikeoulakos a avut calitatea de reclamant, CSM Târgovişte fiind pârât.

„Se pare că a solicitat să-i fie daţi cei 210.000 de euro stabiliţi în contractul care nu se găseşte în arhiva clubului”, spune actualul preşedinte al CSM Târgovişte – Ciprian Prisăcaru.

document litigiu baschet 1Procesul de la BAT se încheie în data de 22 ianuarie 2014 cu o decizie prin care CSM este obligat să-i plătească antrenorului grec suma de 75.500 euro, plus dobânzi de 5% pe an de întârziere, începând cu 27 februarie 2013. S-a mai stabilit ca agentul antrenorului să primească şi el 3.900 de euro, iar avocaţii – 5.200 de euro. La aceste sume se adaugă 8.000 de euro – costuri de arbitraj, 2.000 de euro – costuri arbitraj pentru agenţi şi avocaţi şi încă 9.150 de euro alte taxe pentru antrenor, avocaţi şi agenţi.

În acest proces, CSM Târgovişte a fost apărat de un avocat din Turcia, însă oficialii clubului spun că nu ştiu cum a ajuns acesta să-i apere. Nu se cunoaşte nici acum cine l-a împuternicit pe avocat, cine a plătit onorariul către acesta şi nici cât… Culmea! CSM nici nu ar fi ştiut despre acest litigiu! Şi, ca să fie enigma completă, decizia Tribunalul Arbitral de Baschet de la Geneva nu a fost comunicată conducerii clubului.

Fiind vorba de o sumă considerabilă, pe care nu ştii cum să o plăteşti din moment ce nu ai dat prin bibliorafturile clubului peste contractul cu pricina plus că preşedintele instituţiei de la acea vreme nu-şi recunoaşte semnătura pe document, evident, decizia BAT nu s-a aplicat!

document litigiu baschet 2

În aprilie 2014, văzând că CSM Târgovişte nu îşi asumă obligaţiile stabilite de instanţa de arbitraj de la Geneva, reclamanţii greci merg la FIBA (Federaţia Internaţională de Bashet), solicitând ca acest for să dispună ce-i de făcut. FIBA trimite o scrisoare clubului târgoviştean prin care avertizează conducerea că CSM nu mai are voie să înregistreze la echipă jucătoare noi. Prin urmare, CSM Târgovişte se putea baza numai pe sportive care, la finalul campionatului 2013-2014 au evoluat în România. Sancţiunea a fost acceptată de club fără nicio reacţie!

Şirul problemelor continuă. În ianuarie 2015, pentru nerespectarea deciziilor BAT, CSM este amendat de FIBA cu 10.000 de franci elveţieni. Nici această sancţiune nu a fost plătită până astăzi! Achitarea ar însemna recunoaşterea contractului de 210.000 de euro despre care oficialii clubului de la vremea respectivă ar fi afirmat în instanţă că nu ştiu nimic.

Odată cu aplicarea acestei amenzi, activitatea clubului începe să se blocheze şi mai tare. Şi apare încă o necunoscută! În august 2015, la Timişoara, are loc o întâlnire între persoane din partea CSM, nu se ştie exact cine, Federaţia Română de Baschet şi secretarul general FIBA, în cadrul căreia s-a discutat despre găsirea unor soluţii de rezolvare a litigiului.

După puţină vreme, se întâmplă o minune! O persoană fizică, cu domiciliul în judeţul Dâmboviţa, efectuează o plată de 10.000 de euro către antrenorul grec George Dikeoulakos. Această plată, considerată probabil eşalonare, făcută nu în numele clubului târgoviştean, a fost totuşi acceptată de greci, prin urmare FIBA a deblocat transferurile de jucătoare.

Fiindcă, în afară de cei 10.000 de euro, în contul antrenorului grec nu s-au mai vărsat şi alţi bani, acesta se adresează din nou cu plângere la FIBA. Şi, din nou, intervine, interdicţia privind transferurile! Plus un termen final pentru achitarea datoriilor: 30 octombrie 2016. Clubul nu respectă nici acest ultimatum, astfel că FIBA a cerut Federaţiei Române de Baschet să achite amenda de 10.000 de franci elveţieni aplicată Clubului Sportiv Municipal Târgovişte.

document litigiu baschet 3

Conducerea CSM fusese preluată între timp de Ciprian Prisăcaru, care a solicitat Federaţiei Române de Baschet şi FIBA întreaga documentaţie cu privire la litigiul cu George Dikeoulakos, fiindcă nu a găsit nimic în arhivă şi dorea să studieze cazul cu reprezentanţii administraţiei publice locale (finanţatorul echipei) pentru a stabili, împreună, ce trebuie făcut. Îşi asumă sau nu CSM Târgovişte aceste plăţi?

„În noiembrie 2016, Federaţia ne informează că, având în vedere gravitatea situaţiei, precum şi termenul foarte lung în care clubul nu şi-a onorat datoriile provenind din deciziile BAT şi FIBA, nu pot fi de acord cu un nou termen propus de noi, acela de 45 de zile, perioadă în care ne-am fi consultat cu juriştii din Primăria Târgovişte şi am fi avut un răspuns oficial”, a declarat Ciprian Prisăcaru pentru incomod-media.ro.

FIBA a pus presiune pe Federaţia Română de Baschet, în sensul că ar urma să interzică echipei naţionale participarea la campionatul european şi în cupele europene. Supăraţi la maximum, cei de la Federaţie trimit clubului din Târgovişte o decizie prin care se interzice total orice tip de transfer de jucătoare începând cu ianuarie 2017.

Tot în ianuarie 2017, antrenorul grec George Dikeoulakos deschide acţiune la Tribunalul Dâmboviţa pentru recunoaşterea de către instanţa românească a înscrisurilor şi hotărârilor străine, implicit decizia BAT 0383/2013, astfel încât să poată executa silit CSM Târgovişte.

În timpul acestui proces, a intervenit în interesul clublui şi fostul preşedinte, Ciprian Iugulescu. Acesta a declarat în instanţă că nu recunoaşte ca fiind a lui semnătura de pe contractul depus de către greci. În 9 august 2017, Tribunalul Dâmboviţa se pronunţă în favoarea CSM Târgovişte, recunoscând parţial decizia BAT, în sensul că a fost admisă doar plata a 10.000 de euro, reprezentând onorarii către impresari şi avocaţi. Nimic către antrenorul grec George Dikeoulakos!

ciprian prisacaru 2

„În rândul opiniei publice s-a creat o confuzie care trebuie lămuriră. Procesul are două părţi, care se cam bat cap în cap. Partea juridică, în care noi ne-am apărat, aşa cum cere funcţia şi poziţia, şi care se referă strict la bani şi la faptul că în club nu există decât contractele achitate la zi şi partea sportivă, generată de blocajele declanşate de deciziile BAT şi de amenda FIBA. Decizia Tribunalului Dâmboviţa de a nu plăti banii antrenorului grec este o victorie, dar ne blochează în continuare pe plan sportiv. Situaţia clubului se poate debloca numai în momentul în care antrenorul grec duce la FIBA o hârtie că nu mai are pretenţii”, ne-a precizat Ciprian Prisăcaru.

Urmare sancţiunii privind interzicerea transferurilor, în această vară, nu s-a putut alcătui o echipă competitivă care să fie înscrisă în Liga Naţională de Baschet Feminin.

„Am analizat fiecare situaţie în parte şi am ajuns la concluzia că cel mai bine este să activăm un sezon în Liga I, în speranţa că, în timpul acesta, se vor lămuri lucrurile şi se va rezolva, într-un fel sau altul, litigiul pe care-l avem şi că vom putea să promovăm şi să redăm strălucire clubului şi echipei”, spune Ciprian Prisăcaru.

L-am contactat să discutăm despre acest conflict atât de întortocheat şi pe fostul preşedinte al CSM Târgovişte – Ciprian Iugulescu, mai ales că, potrivit informaţiilor noastre, acesta a declarat în instanţă că nu recunoaşte semnătura de pe contractul de 210.000 de euro încheiat cu antrenorul George Dikeoulakos. Ciprian Iugulescu ne-a spus că preferă să aştepte definitivarea procesului.

Litigiul cu George Dikeoulakos nu este singular! Clubul Sportiv Municipal Târgovişte a fost obligat de Tribunalul Arbitral de Baschet de la Geneva să achite 40.000 de euro jucătoarei sârbe Ivanka Matic, într-o speţă trasă la indigou!

 

Adaugă un Comentariu

*