Știri, Muntenia-Sud, România|sâmbătă, august 15, 2020
Sunteți Aici Home » SĂNĂTATE » DREPT: Ia-ţi cardul europen de sănătate! 200 de milioane de europeni îl au deja

DREPT: Ia-ţi cardul europen de sănătate! 200 de milioane de europeni îl au deja 

Foto: radiotimisoara.ro

Cardul european de asigurări sociale de sănătate, care este disponibil gratuit, confirmă dreptul unei persoane de a primi un tratament medical care devine necesar în timpul unei șederi temporare în străinătate din partea sistemului public de sănătate al țării gazdă în aceleași condiții și la aceleași costuri ca și cetățenii țării respective. CEASS nu poate fi utilizat pentru a acoperi tratamentele medicale planificate în altă țară.

Spitalele care asigură servicii de sănătate publică sunt obligate să recunoască CEASS. Concret, în marea majoritatea cazurilor, pacienții care prezintă CEASS primesc asistența medicală necesară, iar costurile le sunt rambursate fără probleme. Cu toate acestea, au existat refuzuri, datorate în general lipsei de informare din partea furnizorilor de asistență medicală.

În cazul în care CEASS nu este acceptat, pacienții trebuie să contacteze autoritatea competentă din domeniul sănătății din țara unde se află în vizită. În cazul unui nou refuz, pacienții trebuie să solicite asistență din partea autorităților din domeniul sănătății din țara lor de origine. În fine, dacă tot se mai confruntă cu probleme, ei trebuie să contacteze Comisia Europeană, care poate analiza reclamațiile și poate pune în discuție problema cu autoritățile din țara în cauză.

Comisia examinează cazurile respective și, atunci când este nevoie, se vor deschide proceduri de constatare a neîndeplinirii obligațiilor împotriva oricărui stat membru care nu aplică dreptul UE privind utilizarea CEASS.

Adaugă un Comentariu

*