Știri, Muntenia-Sud, România|marți, februarie 18, 2020
Sunteți Aici Home » ACTUALITATE » DUMNEZEU SĂ-L IERTE! S-a stins din viaţă artistul plastic Marin Petre Constantin

DUMNEZEU SĂ-L IERTE! S-a stins din viaţă artistul plastic Marin Petre Constantin 

marin petre constantin

„Aici nu suntem nimic. Trestii bătute de vântul destinului. Viața este o clipă din veșnicie. Rămân din noi doar amintirile si lucrurile bune…”. Sunt cuvintele artistului plastic dâmboviţean Marin Petre Constantin. Câteva sclipiri din vasta sa înțelepciune izvorâtă din viața de zi cu zi.  Noaptea trecută, pictorul de la Bungetu şi-a încheiat socotelile cu lumea aceasta. A plecat dincolo. Liniștit, blând, ca un om care știe când își termină rosturile. Marin Petre Constantin a plecat dintre noi chiar la finalul ultimei sale reprezentații – expozitia retrospectivă de la Cercul Militar Bucureşti, care s-a încheiat ieri…

Marin Petre Constantin s-a născut pe 13 septembrie 1925, în satul Bungetu. I-a plăcut dintotdeauna să deseneze, însă abia la Liceul Comercial din Târgovişte i-a fost descoperit talentul. Entuziasmat, profesorul de desen i-a spus atunci că va fi singurul din clasă care nu va deveni contabil, ci artist şi a scris apoi o recomandare către marele pictor Vasile Blendea: «Vă trimit băiatul ăsta, care desenează tot timpul, să-l îndrumaţi şi dumneavoastră. Eu sunt numai profesor. Dumneavoastră sunteţi şi artist».

După terminarea Facultării de Belle-Arte, Marin Petre Constantin a fost profesor de desen peste 30 de ani. În pictură, s-a consacrat ca peisagist desăvârşit. A surprins pe pânză tumultul vieţii de la ţară şi istoria Târgoviştei. De asemenea, a publicat şi mai multe cărţi, fiindcă şi-a împărţit existenţa între pensulă şi peniţă. Personajele din nuvele sale au existat cu adevărat. Întâmplările, de asemenea. Petre Marin Constantin le-a dat doar culoare şi le-a şlefuit prin cuvânt.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Adaugă un Comentariu

*