Știri, Muntenia-Sud, România|sâmbătă, ianuarie 16, 2021
Sunteți Aici Home » ECONOMIE » DUPĂ ALEGERI, POTOPUL: Legea clauzelor abuzive ar putea fi modificată după prezidenţiale

DUPĂ ALEGERI, POTOPUL: Legea clauzelor abuzive ar putea fi modificată după prezidenţiale 

Avocat Marius Vicenţiu Coltuc (Foto: www.coltuc.ro)

Camera Deputatilor ar putea modifica Legea 193/2000 privind clauzele abuzive in favoarea bancilor, dupa alegerile prezidentiale, potrivit unor surse apropiate situatiei. Bancherii spun ca sunt asaltati de proiecte legislative din Parlament, care de care mai daunatoare pentru afacerile lor. Alesii propun ba ca debitorii sa plateasca creditele la un curs de schimb mai avantajos, ba sa nu mai fie executati silit, in cazul in care au luat credite in franci pe care nu le mai pot plati. Însa situatia nu e atat de dramatica pentru banci, precum suna. Dimpotriva!

Doua proiecte au trecut recent de Senat. Ambele vin sa modifice OUG 50/2010 privind creditele pentru consumatori. Legea 76/2014 a trecut prin aprobare tacitaă. Proiectul ar putea face posibila rambursarea anticipata, totala sau partiala, in lei a creditelor in valuta, la cursul mediu lunar de la data acordarii imprumutului.

Asa cum scria ECONOMICA.NET, proiectul de lege a primit aviz negativ de la Comisia Juridica, cea de fond, si urma sa fie respins de catre plenul Senatului. La cererea unui reprezentant al Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor, proiectul a fost retrimis in comisie pentru raport suplimentar si acolo l-a prins termenul de adoptare. Dat fiind impactul pe care l-ar putea avea asupra sistemului bancar, in cazul in care s-ar aplica si asupra creditelor acordate inainte de 2010, cel mai probabil aceasta initiativa va pica in Camera, desi da bine la popor in CV-ul initiatorilor de la UDMR, PSD, PDL si PNL.

Cealalta initiativa pe acest subiect apartine mai multor parlamentari PSD, in frunte cu Ana Birchall, si a trecut cu majoritate de voturi de plenul Senatului. Desi se refera tot la riscul valutar, pentru consumatori aceasta initiativa este cam apa de ploaie. Conversia creditului din valuta in lei (sau alta moneda avantajoasa pentru debitor) s-ar face la cursul pietei de la data cererii, fara costuri suplimentare in ceea ce priveste serviciul pe care il face banca. Însa, despre dobanzile de dupa conversie nu se pomeneste nimic, astfel incat acestea cel mai probabil ar fi la latitudinea bancii.

Cum dobanzile mai mici au fost cele care i-au atras pe romani sa ia credite in valuta, iar cele la lei nu sunt inca la acel nivel, conversia in lei nu pare cea mai buna optiune in prezent, mai ales pentru cei care asteapta ca leul sa se aprecieze si sa mai recupereze din pierderile din anii anteriori.

Singurele cazuri in care dobanzile la creditele in euro acordate inainte de criza sunt mai mari decat cele la lei din oferta curenta sunt cele in care bancile au folosit dobanzi interne si apoi au calculat marje foarte mari dupa emiterea OUG 50.

Avocat Marius Coltuc
www.coltuc.ro

Adaugă un Comentariu

*