Știri, Muntenia-Sud, România|miercuri, iunie 3, 2020
Sunteți Aici Home » ALEGERI » ELECTORAL: Află care sunt măsurile PSD pentru stimularea mediului de afaceri!

ELECTORAL: Află care sunt măsurile PSD pentru stimularea mediului de afaceri! 

adrian-tutuianu-1

Partidul Social Democrat a pregătit un pachet de măsuri pentru stimularea mediului de afaceri. Dacă PSD va forma Guvernul după alegerile din 11 decembrie 2016, în viitorul Executiv va exista un Minister al IMM-urilor, Antreprenoriatului şi Turismului, după cum a explicat Adrian Ţuţuianu – preşedinte PSD Dâmboviţa şi candidat pentru Senat. S-a luat această decizie întrucât 99% dintre companiile din România sunt IMM-uri. Acestea produc peste 60% din PIB şi angajeaază peste 60% din forţa de muncă a ţării. Prin urmare, este absolut firesc să fie sprijinite!

În acest sens, explică Adrian Ţuţuianu, PSD va grupa legislaţia, astfel încât oamenii de afaceri să o găsească uşor. Prin urmare, va fi adoptat un Cod Economic, care să includă Codul Fiscal Codul de Procedură Fiscală, Legea evaziunii fiscale, Legea societăţilor comerciale şi normele de aplicare pentru aceste acte normative. De asemenea, legislaţia care are legătură cu administraţia publică va fi şi ea grupată într-un Cod Administrativ. În acelaşi timp, se vor face paşi importanţi în ceea ce priveşte informatizarea.

„Până la 1 decembrie 2018, vom implementa un sistem informatic prin care toate obligaţiile fiscale se vor plăti pe internet, indiferent unde-şi are sediul agentul economic respectiv. De asemenea, până la 1 decembrie 2018, sistemul informatic va permite firmelor să-şi depună online toate formularele solicitate. Până la 1 decembrie 2018, vom realiza interconectarea sistemelor informatice din toate instituţiile publice, ceea ce va permite obţinerea rapidă a datelor necesare de analiză pentru instituţiile statului, dar şi o simplificare a dosarelor pe care instituţiile le cer agenţilor economici”, a explicat preşedintele PSD Dâmboviţa – Adrian Ţuţuianu.

PSD şi-a stabilit ca obiectiv prioritar în programul de guvernare pentru 2016 – 2020 restrângerea la jumătate, până la 1 ianuarie 2018, a taxelor fiscale şi nefiscale. Totodată, nu se vor mai solicita firmelor documente care se află la instituţiile statului. Pentru a se putea pune în practică această măsură, până la 31 martie 2017, se va publica pe site-ul Guvernului un nomenclator al tuturor taxelor din România, iar la Guvern se va constitui un departament care are ca obiectiv analiza şi propunerea de măsuri pentru creşterea indicatorilor de competitivitate.

„Vom introduce şi un sistem de plată automată a dobânzii pentru datoriile statului faţă de firme. De exemplu, rambursarea TVA. Totodată, pentru calculul accizelor, raportarea se va face la cursul valutar real. Astăzi, spre exemplu, sunt calculate la un curs de 4,73 lei”, a precizat Adrian Ţuţuianu.

În ceea ce priveşte activitatea de control, cei care vor interacţiona cu reprezentanţii statului vor fi consultantul fiscal, contabilul, expertul contabil şi auditorul, astfel încât managerii sau administratorii firmelor să nu mai piardă timp pentru a răspunde solicitărilor.

„Vom introduce sistemul potrivit căruia vom avea cel mult un control pe an, cu excepţia sesizărilor şi cazurilor flagrante. Vom pune la dispoziţia oamenilor de afaceri o listă cu agenţii economici care au comportament fiscal neadecvat. Astfel, nu vor mai putea fi culpabilizaţi de complicitate cu partenerii lor de pe lanţul de afaceri, dacă aceştia nu se află pe lista menţionată. Se va acorda o atenţie deosebită prevenţiei, în sensul că nu se va lua nicio măsură punitivă din partea instituţiilor de control fără derularea premergătoare a etapelor de îndrumare şi prevenţie, cu excepţia cazurilor de materie penală”, spune Adrian Ţuţuianu.

Tot pentru a veni în sprijinul mediului de afaceri, se va extinde numărul instanţelor specializate în materie comercială la 15. Astăzi sunt numai trei, la Ploieşti, Piteşti şi Târgu Mureş.

„Vom face asemenea instanţe la Bucureşti şi în reşedinţele de judeţ unde funcţionează Curţi de Apel. De asemenea, vom implementa la nivel naţional a proiectului «Dosarul electronic», pentru a reduce costurile de administrare ale instanţelor”.

PSD a gândit şi un sistem de garanţii de stat pentru mediul de afaceri, pe Programe Naţionale precum: „Tomate româneşti”, „Primul centru de agrement” şi „Pensiuni pentru seniori”. Spre exemplu, la „Tomate româneşti” statul va acorda 3.000 de euro pentru 1.000 mp de solar, timp de 8 ani, dacă exploataţia agricolă respectivă produce pentru piaţă.

În Programul de Guvernare al PSD se regăsesc şi măsuri care vizează asigurarea forţei de muncă şi specializarea acesteia:
– Introducerea unui sistem de ucenicie pentru tinerii între 16 şi 24 de ani. Angajatorii vor primi 500 lei/ucenic/lună, dacă ucenicia este de minim 1 an şi de maxim 3 ani. Se estimează că vor exista 30.000 de tineri beneficiari.
– Pentru absolvenţii de studii superioare între 20 şi 24 de ani, angajatorul va primi 750 lei/stagiar/lună, pentru un stagiu de 6 luni de zile. Se estimează că vor exista 52.000 de tineri beneficiari.
– Se vor aloca 108 milioane de euro, prin Programul Operaţional Capoital Uman, pentru formarea profesională a salariaţilor, la iniţiativa angajatorului. De asemenea, universităţile vor fi finanţate în funcţie de angajarea în programe cerute de piaţă.

 

Adaugă un Comentariu

*