Știri, Muntenia-Sud, România|luni, ianuarie 24, 2022
Sunteți Aici Home » ALEGERI » ELECTORAL: Strategia PSD pentru dezvoltarea sistemului sanitar din România

ELECTORAL: Strategia PSD pentru dezvoltarea sistemului sanitar din România 

Carmen Holban - candidat PSD Dâmboviţa pentru Camera Deputaţilor

Problemele din sănătate sunt nenumărate. Nu s-a reuşit până acum ca pacientul să devină argumentul suprem al sistemului medical din România. Tocmai de aceea este nevoie în Parlamentul României de specialişti în domeniu, de oameni care cunosc mecanismul de funcţionare al sănătăţii şi care îl pot repara, îl pot îmbunătăţi, îl pot pune cu adevărat în slujba cetăţeanului. Carmen Holban – candidat PSD Dâmboviţa pentru Camera Deputaţilor, de profesie farmacist, este unul dintre cei care pot contribui pe deplin, din funcţia de parlamentar, la atingerea acestui obiectiv primordial pentru români.

„Una din priorităţile Partidului Social Democrat este aceea de a investi în infrastructura din sănătate. Avem nevoie de spitale noi, moderne, echipate cu aparatură de investigaţii şi intervenţii chirurgicale performante, astfel încât pacienţii să nu mai plece în străinătate, pe bani mulţi, pentru efectuarea unor operaţii.

Vom mări salariile personalului medical. Nu este normal ca medicii şi asistenţii să ne plece peste hotare în căutarea unei vieţi mai bune. Trebuie să le asigurăm condiţii optime pentru a-şi desfăşura activitatea aici, în România”, a spus Carmen Holban.

Prima măsură pe care o va aplica PSD, dacă va forma Guvernul după alegerile din 11 decembrie, îi vizează pe bolnavii de hepatită C, întrucât Guvernul Cioloş a întrerupt în 2016 programul de tratament fără interferon demarat de social-democraţi în 2015 pentru 5.700 de pacienţi cu gradul de fibroză F4. Spune Carmen Holban că, în perioada 2017 – 2020, vor fi trataţi cel puţin 10.000 de pacienţi, urmând să fie incluşi în program şi toţi bolnavii cu gradul F3.

Odată ajunşi la guvernare, PSD-iştii vor anula HG 800/2016, act normativ prin care Guvernul Cioloş a majorat preţul pentru 65% dintre medicamentele din Catalogul Naţional. În acelaşi timp, vor fi ieftinite medicamentele inovative care şi-au pierdut patentul. PSD propune, de asemenea, ca fiecare bolnav să primească gratuit un medicament pentru afecţiunea sa, în plus faţă de cele asigurate prin programele naţionale de sănătate. Va exista un buget multianual pentru accinuri, astfel încât să nu ne mai confruntăm cu epuizarea stocurilor. Totodată, vor fi introduse noi programe naţionale de sănătate. Exemplu: depistarea bolilor cardio-vasculare cu risc major.

Pentru ca pacientul să aibă acces rapid la tratament, vor fi desfiinţate comisiile de specialitate care aprobă tratamentul necesar, dându-i-se medicului terapeut posibilitatea să aleagă cea mai bună variantă de tratament pentru pacientul său. De asemenea, se va asigura finanţare integrală pentru toate serviciile medicale aferente unei boli inclusă într-un program naţional: imagistică, analize complementare, medicamente etc. În acelaşi timp, se vor finanţa activităţile de screening pentru depistarea bolilor cu impact mare asupra sănătăţii publice şi vor fi lansate programe profilactice pentru copiii cu vârsta între 5 şi 14 ani, astfel încât să fie depistate afecţiunile cu debut precoce.

În ceea ce priveşte dezvoltarea infrastructurii medicale, PSD îşi asumă construirea în Bucureşti, până în anul 2020, a unui spital republican cu 2.500 de paturi, echipamente performante şi institute de cercetare. De asemenea, vor fi construite şi 10 spitale regionale noi, cu câte 1.000 de paturi, echipamente performante, clinici şi institut de cercetare. Totodată, vor fi reabilitate şi modernizate spitalele judeţene, 150 de ambulatorii de specialitate şi 25 de Unităţi de Primire Urgenţe.

Până în anul 2020, fiecare spital judeţean va fi dotat cu echipamente de imagistică moderne şi echipamente pentru laborator. În plus, se vor amenaja saloane pentru arşi. În ceea ce priveşte Serviciul de Ambulanţă, PSD propune înnoirea traptată a parcului auto şi dotarea fiecărei comune cu o salvare.

PSD are o strategie clară şi în ceea ce priveşte creşterea veniturilor personalului medical. Astfel, la 1 ianuarie 2018, nivelul salariilor ar trebui să ajungă la: 1.200 euro brut – medic rezident anul I; 2.650 euro brut – medic specialist gradul V, clinic; 3.377 euro brut – medic primar gradul V, clinic; 3.600 euro brut – medic primar gradul V, ATI/Urgenţă. În aceste sume nu sunt incluse veniturile care provin din gărzi, tichete de masă şi de vacanţă, sporuri etc.

În programul PSD de revizuire a sistemului de salarizare în domeniul sănătăţii, se prevede că salariile asistenţilor medicali vor fi, la 1 ianuarie 2018, mai mari cu 100%. De asemenea, infirmierii şi asistenţii sociali vor fi plătiţi cu minim 2.150 lei brut, angajaţii cu studii medii assitenţă socială – 2.250 lei, iar angajaţii cu studii superioare asistenţă socială – 2.500 lei. Totodată, angajaţii din Sănătate vor primi tichete de masă, le vor fi subvenţionate chiriile şi vor fi premiaţi pe baza unor criterii de performanţă stabilite cu sindicatele.

PSD vine cu măsuri concrete şi pentru medicii de familie, care vor fi sprijiniţi să-şi doteze cabinetele, să participe la programe de educaţie medicală continuă şi să se conecteze la un sistem naţional de telemedicină.

 

Adaugă un Comentariu

*