Știri, Muntenia-Sud, România|duminică, ianuarie 17, 2021
Sunteți Aici Home » ECONOMIE » EVALUARE: 35.000 de locuri de muncă create în România prin politica UE de coeziune

EVALUARE: 35.000 de locuri de muncă create în România prin politica UE de coeziune 

Sursa foto: www.viitorulilfovean.ro

Politica de coeziune a Uniunii Europene a ajutat la crearea în România, în perioada 2007-2013, a 35.000 de locuri de muncă, dintre care 13.000 în IMM-uri – informează Centrul Europe Direct Târgovişte. Investițiile, în valoare totală de 15,4 miliarde de euro, finanţate prin Fondul european de dezvoltare regional, au fost realizate cu precădere în domenii precum: transporturi, sprijinirea companiilor, cercetare și protectia mediului.

„Cifrele vorbesc de la sine – politica de coeziune dă rezultate. Consider că această politică este necesară și că trebuie să rămână puternică, chiar și după 2020”, a declarat Corina Creţu – comisarul pentru politică regională.

În domeniul transporturilor, investițiile prin politica de coeziune au ajutat la construcția a 368 km de drumuri noi și modernizarea a altor 1.900 de kilometri. De asemenea, în același interval, au fost construiți 122 kilometri de cale ferată și alți 22 au fost modernizați. În ceea ce privește domeniul cercetării, fondurile europene disponibile prin Politica de coeziune au ajutat la dezvoltarea a 570 de proiecte de cercetare și inovare, care au generat un total de 1.200 de locuri de muncă pentru cercetătorii din România.

La nivel european, principalele rezultate ale evaluării perioadei 2007-2013 sunt următoarele: un milion de locuri de muncă create, reprezentând o treime din crearea netă de locuri de muncă din întreaga UE în această perioadă, și un PIB suplimentar de 2,74 EUR pentru fiecare euro investit din pachetul politicii de coeziune, ceea ce înseamnă un PIB suplimentar estimat la o mie de miliarde EUR până în 2023.

Adaugă un Comentariu

*