Știri, Muntenia-Sud, România|luni, iulie 13, 2020
Sunteți Aici Home » ADMINISTRAŢIE » EXEMPLU: Bălileşti, comuna în care toţi câinii cu stăpân au fost microcipaţi cu sprijinul primăriei

EXEMPLU: Bălileşti, comuna în care toţi câinii cu stăpân au fost microcipaţi cu sprijinul primăriei 

sterilizari-arges-2-ok

Federaţia Naţională pentru Protecţia Animalelor (FNPA) şi Asociaţia „Tiere in Not e.V” din Germania au sterilizat, deparazitat, identificat şi tratat 261 de câini şi 93 de pisici, în cadrul campaniei derulate în oraşul Topoloveni şi comuna Bălileşti, din judeţul Argeş. Cu sprijinul financiar al acestei asociaţii din Germania au fost sterilizate în ultimii ani 2.000 de animale, 90% fiind femele.

FNPA derulează astfel de acţiuni în localităţile unde primarii sunt deschişi programului. Cu edilul de la Topoloveni, Federaţia colaborează de şase ani, administraţia locală asigurând de fiecare dată cazarea şi masa echipei de doctori, asistenţi veterinari şi voluntari. De asemenea, îi ajută cu personal pentru desfăşurarea campaniei de sterilizări în bune condiţii.

Exemplul de la Topoloveni a fost urmat de primarul din Bălileşti, comună care a devenit printre puţinele din România în care toţi câinii cu stăpân au fost microcipaţi cu sprijinul total al administraţiei locale, care şi-a propus să continue campania începută de FNPA, din fonduri proprii şi prin atragerea de sponsori.

„Mulţumim, de asemenea, voluntarilor şi celorlalte organizaţii implicate în această campanie din 2016 – „Tierhilfe K.O.S” din Austria, ce a asigurat deparazitantele pentru toate animalele şi hrana în perioada de recuperare; Asociaţiei „Anima”, care a asigurat capturarea şi transportul animalelor. Atât noi cât şi primăriile, am asigurat inclusiv transportul animalelor cu stăpân, acolo unde a fost cazul, pentru că o altă problemă cu care se confruntă oamenii din mediul rural este lipsa unui mijloc de transport. A impresionat un bărbat de 81 de ani care a venit cu căţeluşa lui, cu lanţul pe post de lesă, 7 km, pe jos, până la locul campaniei”, spune Carmen Arsene – preşedinte FNPA.

sterilizari-arges-1-okFederaţia Naţională pentru Protecţia Animalelor îşi doreşte ca acţiunile de sterilizare pe care le derulează să constituie un punct de plecare pentru primării. Stimulate de rezultate, administraţiile publice locale ar trebui să continue campaniile pe cont propriu.

„Conform legii, cetăţenii au obligaţia să-şi sterilizeze şi microcipeze câinii deţinuţi, neîndeplinirea acestei obligaţii putând conduce la o amendă de până la 10.000 lei. Prevederi legislative bune însă incomplete, elaborate din birou, în absenţa cunoaşterii oricărei realităţi din teren, ca spre exemplu că 80% dintre câinii cu stăpân sunt în mediul rural unde majoritatea deţinătorilor nu au nicicum posibilitatea de a-i microcipa şi steriliza pe cont propriu.

Pentru a evita abandonul masiv al animalelor care s-ar produce pentru ca oamenii să nu rişte a fi amendaţi, era obligatoriu să existe o subvenţionare a acestor acţiuni.

În contextul acestui deficit major, sugerăm autorităţilor locale să susţină sterilizarea şi microciparea, din fonduri proprii şi prin colaborare cu organizaţii de protecţie a animalelor, acţiune ce vine de altfel în sprijinul întregii comunităţi, prin eliminarea riscului de a creşte populaţia canină comunitară prin abandon”, precizează Carmen Arsene – preşedinte FNPA.

Adaugă un Comentariu

*