Știri, Muntenia-Sud, România|joi, octombrie 22, 2020
Sunteți Aici Home » SOCIAL » EXEMPLU: Psihologul Adrian Geamănu aleargă la „Maratonul Nisipului”, pentru copiii cu autism!

EXEMPLU: Psihologul Adrian Geamănu aleargă la „Maratonul Nisipului”, pentru copiii cu autism! 

Adrian Gemanaru

Duminică, 27 martie 2016, psihologul Adrian Geamănu, nominalizat în anul 2015 la prestigioasele premii World Autism Festival din Canada şi la Gala “Cariere” România, va alerga 84 de kilometri pentru drepturile persoanelor cu autism, în cadrul “Maratonul Nisipului”, eveniment cu impact internaţional. Îi vor fi alături părinţi şi specialişti în autism din cadrul Centrului „Marea Neagră”, al cărui preşedinte este.

„Chiar dacă proba de ultramaraton nu este inclusă în cadrul evenimentului, am decis să particip la toate probele Maratonului Nisipului şi chiar în plus, pentru a însuma 84 de kilometri pe nisip. Este o provocare foarte mare, însă ultramaratonul pe care vreau să-l parcurg pe nisip este o cursă infinit mai uşoară faţă de drumul pe care trebuie să-l străbată o familie care are un copil diagnosticat cu autism”, declară psihologul.

În fiecare an, în cadrul Centrului “Marea Neagră” sunt diagnosticaţi peste 150 de copii cu tulburări din spectrul autist. Este o realitate a zilelor noastre şi societatea trebuie să înţeleagă că rata de apariţie a acestei afecţiuni este extrem de mare.

CITEŞTE ŞI: Copiii cu autism pot fi ajutaţi prin terapie canină şi delfinoterapie!

“Cel mai dificil moment este acela când trebuie să comunici unor părinţi că un copilaş de 3 ani de zile prezintă elementele specifice ale unei tulburări din spectrul autist. În primele săptămâni, totul devine un coşmar, familia încearcă să obţină explicaţii. Încearcă să găsească soluţii, însă sprijinul oferit de statul român este infim, iar o terapie de recuperare este costisitoare, lucru valabil în întreaga lume, nu doar în România”, spune Adrian Gemănaru.

Speranţa însă există, iar statisticile spun că un copil care începe terapia până la vârsta de 3 ani reuşeşte să dobândească peste 85% din abilităţile unui copil tipic.

“Drumul pentru recuperare este, însă, foarte lung, durează ani de zile şi reprezintă o grea încercare pentru familii, în care acestea trebuie să-şi găsească resursele interioare ca să izbândească. Orice sprijin venit reprezintă un pas mic dar sigur în recuperarea unui astfel de copil special. Terapiile de stimulare senzorială şi terapia canină, pe care le oferim gratuit în cadrul Asociaţiei «Centrul de Autism Marea Neagră» sunt elemente care dau un semnal părinţilor că nu sunt singuri în această luptă grea”, afirmă specialistul.

În acelaşi timp, psihologul Adrian Gemănaru consideră că este necesar, chiar vital, ca societatea românească să evolueze şi să înţeleagă că aceşti copii speciali trebuie integraţi, deoarece au o mulţime de resurse care aşteaptă să fie puse în valoare.

Adaugă un Comentariu

*