Știri, Muntenia-Sud, România|joi, ianuarie 21, 2021
Sunteți Aici Home » ACTUALITATE » EXERCIŢIU: Pompierii simulează un cutremur cu morţi şi pagube materiale în municipiul Giurgiu

EXERCIŢIU: Pompierii simulează un cutremur cu morţi şi pagube materiale în municipiul Giurgiu 

Sursa foto: www.protectiamuncii-evaluarerisc.ro

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Giurgiu va organiza, joi – 24 martie 2016, în colaborare cu instituţiile cu atribuţii în gestionarea şi managementul situaţiilor de urgenţă de la nivel judeţean, un exerciţiu de verificare a capacităţii de reacţie şi intervenţie în cazul unui seism major cu pierderi de vieţi omeneşti şi importante pagube materiale.

Se vor desfăşura următoarele activităţi:

Ora 09:30. Alarmarea populației prin sistemele de alarmare existente la nivelul Județului Giurgiu. Semnalul ALARMĂ LA DEZASTRE se compune din 5 sunete a 16 secunde fiecare, cu pauză de 10 secunde între ele. ÎNCETAREA ALARMEI se compune dintr-un sunet continuu, de aceeași intensitate, cu durata de 2 minute. Alarmarea va fi precedată de o informare a populației prin sistemul de informare radio de la nivelul localităților, a posturilor de televiziune și radio locale.
Ora 10:00. Urmare producerii cutremurului, este afectată Casa de Cultură a Tineretului din municipiul Giurgiu de pe str. 1 Decembrie 1918, fragmente din peretele situat în partea de vest a clădirii au căzut peste un autoturism în care se afla o persoană, iar fragmente din peretele din partea de sud au căzut peste o persoană în trecere prin zonă.
Ora 10:15. La etajul I al Casei de Cultură str. 1 Decembrie 1918 s-a produs o explozie, urmare unor acumulări de gaze cauzate de fisurarea conductei de alimentare care a afectat şi casa scării dintre parter şi etajul 1. Explozia este urmată de un puternic incendiu care produce victime şi numeroase pagube. Incendiul se manifestă la 2 încăperi de la etajul 1 şi există pericol iminent de propagare la etajele superioare şi parterul clădirii. În casa de cultură își desfăşurau activitatea 13 persoane. 2 locatari de la parterul clădirii care s-au autoevacuat dau informații ca în clădire se mai afla 11 persoane. O parte dintre persoanele surprinse de explozie în clădire, s-au refugiat către etajele superioare şi apoi, pe acoperiş.
Ora 10:35. O autoutilitară care transporta butelii cu clor lichefiat pentru staţia de tratare a apei a municipiului Giurgiu, se deplasa pe bulevardul Mihai Viteazul spre Uzina de apă, este lovită de un o autoutilitară care ieșea din incinta blocurilor ANL situate pe Bulevardul Mihai Viteazu. Accidentul se produce pe fondul neacordării de prioritate și neatenţiei manifestate de conducătorul autoutilitarei. Cele 3 recipiente cu clor sunt deteriorate, clorul trecând în stare gazoasă şi disipându-se în atmosferă. Se creează un nor de clor care se deplasează pe direcția de propagare a vântului, agravând pericolul de intoxicare.
Ora 11:05. Urmare producerii cutremurului, se primește informația că scara de acces dintre etajul II și III de la hotelul Steaua Dunării s-a dărâmat, la etajele superioare sunt cazate 50 de persoane, 42 dintre acestea s-au autoevacuat prin scara de acces exterioară, 8 prezintă acrofobie şi au făcut atac de panică. Nu se pot evacua și solicită intervenția echipelor specializate.
Ora 11:20. O barcă cu 3 pescari care se afla pe lacul Steaua Dunării din municipiul Giurgiu se răstoarnă, unul dintre pescari se salvează și iese la mal și anunță evenimentul prin 112. Ceilalți doi pescari sunt dați dispăruți.

Adaugă un Comentariu

*