Știri, Muntenia-Sud, România|miercuri, iulie 8, 2020
Sunteți Aici Home » ACTUALITATE » EXPEDIŢIE: Montaniarzii dâmboviţeni vor cuceri „uriaşul montan” chiar de Ziua Naţională!

EXPEDIŢIE: Montaniarzii dâmboviţeni vor cuceri „uriaşul montan” chiar de Ziua Naţională! 

Sursa foto: www.tisicovky.cz

Pentru al doilea an consecutiv, membrii Asociaţiei Chindia Jurasic Park vor sărbători Ziua Naţională a României escaladând munţii. De această dată, vor merge în Republica Cehă, pentru a cuceri Vârful Sněžka (1603 m) din masivul Krkonoše, munții Sudeți, munți aflați la granița Cehiei cu Germania și Polonia. Expediţia va fi organizată în parteneriat cu Asociaţia Ecologică Floare de Colţ din Fieni.

„Fiind situat într-o zonă cu numeroase schimbări geopolitice, vârful este cunoscut cu mai multe nume: Sněžka (cehă), Śnieżka (poloneză) sau Schneekoppe (germană). Aceste nume amintesc de imaginea pe care o are vârful mai ales în sezonul alb: din germană, Schneekoppe înseamnă «snow top» – «snowy head», adică vârf înzăpezit. Același sens îl are și traducerea din limba cehă, variantă adoptată în anul 1823. În literatura veche poloneză, vârful aparține munților Góra Olbrzymia, acest lucru însemnând «uriașul montan». Prima mențiune documentară a ascensiunii vârfului apare în 1456, an în care un necunoscut negustor venețian îl urcă pentru a căuta pietre prețioase. Prima clădire construită pe acest vârf a fost Capela Sfântul Laurențiu, ridicată în perioada 1665-1681 de către familia sileziană Schaffgotsch, proprietara până în 1945, a muntelui și a minelor deschise în această zonă. Clădirea din lemn a stației meteo a fost ridicată în 1900 și a fost menținută până în anii ’80″, ne-a precizat Nicolae Posta – preşedinte Chindia Jurasic Park.

Plecarea se va face în data de 29 noiembrie 2016, iar în data de 1 Decembrie 2016, de Ziua Naţională, simbolurile României și ale Uniunii Europene vor fi duse pe acest vârf de echipa de montaniarzi. În drum spre zona montană, expediționarii vor face un scurt popas și la Biserică ortodoxă de la Most, ridicată în memoria celor peste 40.000 de ostași români morți pe câmpurile de luptă ale Europei.

În 2015, montaniarzii dâmboivţeni au escaladat, de Ziua Naţională a României, cel mai înalt vârf din Cipru – Olympus (1.852 m) din Munții Troodos.

Adaugă un Comentariu

*