Știri, Muntenia-Sud, România|luni, aprilie 6, 2020
Sunteți Aici Home » Sud-Muntenia » Dâmboviţa » EXPEDIŢIE: Românii au cucerit cel mai înalt vârf din Croaţia

EXPEDIŢIE: Românii au cucerit cel mai înalt vârf din Croaţia 

dinozauri croatia 1

Patru pasionaţi de turism montan din judeţul Dâmboviţa, Nicu Posta, Ileana Bocanciu, Ionel Glodeanu şi Marius Prundaru, au dus la final cu succes prima expediţie românească în Alpii Dinarici: Cucerirea Vârfului Dinara – 1831 m, cea mai înaltă cotă din Croaţia.

„Primele zile au fost dedicate apropierii de zonă parcurgându-se traseul Târgoviște-Pitești-Craiova-Bechet-Vidin (Bulgaria)-Zaječar (Serbia)-Kruševac. Apoi, o traversare spre vest a Serbiei (zona Čačak -Užice ) ne-a scos la partea de sus a Republicii Muntenegru de unde urmează o coborâre spectaculoasă pe șoseaua ce mărginește Canionul Tara, al doilea canion ca mărime din lume, după Grand Canyon al lui Colorado. Serpentinele au continuat pe valea Morača ducându-ne spre capitala Podgorica, pe care am ocolit-o ajungând pe înalta faleză a țărmului dantelat și plin de insule al coastei dalmate. Am ajuns la Marea Adriatică pe care o admirăm, în prag de seară, în zona stațiunilor Budva și Kotor. Efectele migrației se simt la granița dintre Muntenegru și Croația, zonă unde pierdem peste 5 ore pentru a parcurge o distanță de aproximativ un kilometru. După un scurt popas dedicat vizitării (la ora 3 noaptea!) cetății Dubrovnik, parcăm pe marginea autostrăzii și ne odihnim preț de câteva ore.

 

Strada principala - Dubrovnik

Strada principala – Dubrovnik

Duminică, 23 august 2015, răsăritul soarelui ne dă noi imbolduri de a pleca spre munte. Intrăm în zona Alpilor Dinarici, munți ce despart Croația de Bosnia-Herțegovina, apropiindu-ne de satul Glavas, punctul de plecare cel mai folosit, atât de montaniarzii locali, cât și de cei străini. Mașina este lăsată la marginea satului, în apropierea refugiului metalic montat de Clubul Alpin Croat la altitudinea de 550 metri. Urmează 5 ore de mers, în plină amiază la temperaturi de peste 28 grade Celsius, prin câmpuri pline de lapiezuri, de doline, de ponoare, de praguri carstice clasice, urcând o diferență de nivel de peste 1200 metri pentru a ajunge pe vârful Dinara, cel mai înalt vârf al Croației, la altitudinea de 1831 metri. Vârful Dinara este numit de localnici și Sinjal, probabil cu trimitere la localitatea Sinj care este în apropiere. Podișul Karst se află în nordul Alpilor Dinarici, iar de la numele acestui podiș a derivat cuvântul “carstic” ce definește relieful rezultat din acțiunea apei asupra rocii calcaroase.

Din documentarea noastră anterioară, dar și din studierea rapidă a caietului ce consemnează sosirea montaniarzilor pe vârf, îndrăznim a afirma că este prima expediție românească organizată pe acest vârf, ascensiunea fiind efectuată în cadrul TOP 28. Simbolurile Uniunii Europene, ale României, ale Târgoviștei și ale unor societăți comerciale care au sprijinit logistic sau financiar această acțiune au fost afișate deasupra munților Croației. A urmat o coborâre mai rapidă (se apropia seara), o cercetare sumară a unei peșteri găsite pe traseu și un somn adânc care avea să compenseze oboseala primelor trei zile de alergătură.

Ziua de 24 august 2015 a fost dedicată vizitării Parcului Național Plitvička Jezera (o minune a naturii aflată în patrimoniul UNESCO) și trecerii în Slovenia pentru a ne apropia de cel de-al doilea obiectiv major al expediției, celebrul vârf Triglav reprezentat, simbolic, chiar pe steagul Sloveniei”, ne dezvăluie Nicu Posta – coordonator Chindia Jurasic Park.

Sursa foto: Chindia Jurasik Park

dinozauri croatia 2

Plitvice

dinozauri croatia 3

Oameni in mijlocul naturii pure…

Adaugă un Comentariu

*