Știri, Muntenia-Sud, România|luni, martie 8, 2021
Sunteți Aici Home » ACTUALITATE » EXPEDIŢIE: Vârful Ben Nevis (Scoţia) a fost uşor de cucerit, având vremea aliat!

EXPEDIŢIE: Vârful Ben Nevis (Scoţia) a fost uşor de cucerit, având vremea aliat! 

ben nevis 1

Montaniarzii dâmboviţeni plecaţi să cucerească cel mai înalt vârf din Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord s-au întors acasă victorioşi. De această dată, vremea le-a fost aliat, astfel că, după cinci ore de ascensiune, Ileana Bocanciu, Nicu Posta, Ionel Glodeanu, Alex Coroliu (târgoviștean stabilit în Irlanda) şi George Stan (vechi colaborator din București) au fluturat tricolorul printre turiştii aflaţi pe Ben Nevis, în Munţii Grampian din Scoţia, la 1.344 m altitudine.

„Plecarea s-a făcut de la Cabana Glen Nevis (Glen = vale), aproximativ 25 m altitudine, pe o potecă extrem de bine amenajată, urcându-se o primă treaptă alpină până la marginea lacului Lochan Meall an-t Suidhe până la 600 de metri. Urmează o primă regrupare și atacarea principalului pinten de acces spre vârf pe mari serpentine amenajate de montaniarzii scoțieni. Vremea este superbă, cerul este senin, iar primele rafale mai serioase de vânt apar pe la 1100 metri, odată cu intrarea spre platoul final. Tot acolo apare și zăpada veche, sub formă de petice, pentru ca pe vârf pătura de zăpadă să fie continuă”, povesteşte Nicu Posta – preşedintele Asociaţiei Chindia Jurasic Park.

ben nevis 2Montaniarzii români s-au bucurat apoi de câteva zile strict turistice, în care au vizitat Fort Augustus cu celebrul Loch Ness, orașul Inverness și portul Mallaig. În drum spre capitala Edinburg (unde a fost vizitată și nava Britannia – fostă navă regală a Coroanei Britanice) au făcut un scurt popas la Cetatea Stirling, un loc simbolic în istoria acestui frumos ținut numit Scoția.

„Celelalte vârfuri din Regat vom încerca să le facem tot în acest an, înainte de apariția de bariere „formale” între oamenii de munte: Anglia – Scafell Pike (978 m), Ţara Galilor – Snowdown (1085 m) şi Irlanda de Nord – Slieve Donard (852 m)”, ne-a precizat Nicu Posta.

În 31 decembrie 2016, montaniarzii de la Chindia Jurasic Park au avut prima încercare de cucerire a vârfului Ben Nevis, dar vremea extrem de urâtă (ploaie continuă la joasă altitudine, lapoviță și ninsoare la altitudine, viscol în zona vârfului) a anihilat eforturile primei echipe, în ciuda experienței, antrenamentului și a echipamentului.

Adaugă un Comentariu

*