Știri, Muntenia-Sud, România|duminică, ianuarie 17, 2021
Sunteți Aici Home » ACTUALITATE » EXPERIMENT inedit pe drumul spre litoral, pentru conştientizarea şoferilor

EXPERIMENT inedit pe drumul spre litoral, pentru conştientizarea şoferilor 

Sursa foto: www.cugetliber.ro

În perioada 15 iulie – 1 septembrie, poliţiştii derulează, în rândul turiştilor aflaţi pe litoralul românesc, campania de informare „Fii treaz la volan, când eşti la mare”, în scopul conştientizării conducătorilor auto cu privire la riscurile la care se expun şi îi expun pe ceilalţi participanţi la trafic atunci când urcă la volan în stare de ebrietate.

În cadrul acestui proiect de prevenire, va avea loc şi un inedit experiment pe șoselele care converg către litoralul românesc și în stațiunile Mării Negre. Organizatorii le vor da şoferilor să poarte ochelari care simulează percepția vizuală a unei persoane care a consumat băuturi alcoolice, pe timp de zi și pe timp de noapte. Șoferii vor fi rugați să meargă pe o linie dreaptă și să urmărească percepțiile și modificările care survin ca urmare a purtării acestor ochelari. Astfel, vor putea fi conștientizate în mod real toate modificările de echilibru, a timpului de reacție și a percepției vizuale în cazul consumului de băuturi alcoolice.

România ocupă locul 9 într-un top european şi pe locul 29 la nivel mondial după ponderea deceselor din accidente de circulaţie produse ca urmare a consumului de alcool, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi Allianz Center for Technology. Acelaşi raport arată că 17,6% dintre accidentele mortale petrecute în ţara noastră sunt cauzate de consumul de alcool, iar bărbaţii cauzează de 3 ori mai multe accidente rutiere atribuite consumului de alcool decât femeile.

În acest context, Asociaţia de Psihologie şi Siguranţă Rutieră – PsihoTrafiQ se alătură campaniei de responsabilizare socială “Fii treaz la volan, când eşti la mare”, iniţiată de IPJ Constanţa, alături de Universitatea “Ovidius” (Facultatea de Drept şi Ştiinţe Administrative), Poliţia Locală Constanţa şi Asociaţia “Improve Your Business”.

“Pe lângă oboseală, neatenţie, lipsa de experienţă şi agresivitatea la volan, consumul de băuturi alcoolice reprezintă unul dintre cei mai frecvenţi factori de produce a accidentelor rutiere grave şi foarte grave. Acesta este şi motivul pentru care ne-am alăturat şi noi campaniei de responsabilizare a şoferilor în mai multe staţiuni de pe litoral, în contextul în care, în sezonul estival, turiştii au o mai mare predispoziţie de a se urca la volan în stare de ebrietate decât în alte perioade din an. Este foarte important să îi informăm despre efectele alcoolului în timpul şofatului, să le arătăm şi practic acest lucru, în cadrul unui experiment inedit, dar să îi prevenim şi asupra măsurilor drastice prevăzute de Codul Rutier în această speţă”, declară prof. univ. dr. Mihaela Rus, președintele Asociației de Psihologie și Siguranță Rutieră – PsihoTrafiQ.

Adaugă un Comentariu

*