Știri, Muntenia-Sud, România|sâmbătă, februarie 27, 2021
Sunteți Aici Home » Sud-Muntenia » Dâmboviţa » EXPERTIZĂ: Procesul deputatului Ion Stan se judecă pe bază de „probe editate şi modificate”

EXPERTIZĂ: Procesul deputatului Ion Stan se judecă pe bază de „probe editate şi modificate” 

ion stan k

În procesul deputatului Ion Stan a ieşit la iveală, în urma unei expertize tehnice extrajudiciare, că înregistrările audio ambientale şi redarea convorbirilor telefonice interceptate, utilizate drept probe în acuzare, sunt editate şi modificate în fişiere ce nu reprezintă clone/duplicate sau copii ale unor fişiere originale/autentice, potrivit cotidianul.ro.

Expertiza, realizata la Universitatea din Denver, S.U.A., de către dr. ing. Cătălin Grigoraş, expert tehnic judiciar autorizat în domeniile voce şi vorbire, fotografii şi înregistrări video, pune în evidenţă că:

 • Înregistrărilor audio puse la dispoziţie sunt realizate în formatul WAV ADPCM A-Law, 8 KHz, 8-bit, mono, deşi sistemul naţional de interceptare a comunicaţiilor a produs în alte cauze, aflate pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, fişiere în alt format, repectiv WAV PCM, 8KHz, 16 bit, mono şi chiar dublu-mono

Faptul că formatul fişierelor realizate în dosarul deputatului Ion Stan diferă de cel uzual pune unele probleme: cine şi unde a realizat înregistrările, dacă s-au efectuat în interiorul unor proceduri legale, de către autoritatea nationala competenta, traseul urmat de suporti, unde si cu ce consecinte au fost operate editarile si modificarile constatate si mentionate in ul raportul de expertiza extrajudiciara.

 • Analiza înregistrărilor evidenţiază prezenţa unui număr considerabil de pasaje “neinteligibile”.

În urma ameliorării calităţii audiţiei şi îmbunătăţirii calităţii inteligibilităţii s-a constatat că replicile lipsă din transcript sunt de natură a modifica, în defavoarea inculpatului, starea de fapt şi concluziile în drept puse de către procuror, respectiv aprecierile instanţei.

 • Un număr de 16 fişiere cu înregistrări telefonice nu reprezintă clone/duplicate sau copii ale unor fişiere originale/autentice şi nu sunt realizate în formate similare celor din alte dosare ale Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie

În aceste fişiere se remarcă diferente între datele sesiunilor de înregistrare, datele când fişierele audio au fost puse la dispoziţie, datele când au fost modificate ultima oară şi datele când au fost inscripţionate pe suportul media, ceea ce atesta intervenţii tehnice de editare/modificare.

 • Se constata lipsa a cel puţin 13 fragmente din sesiunile de înregistrare audio/video (conform menţiunilor din raportul de expertiza).

 

Citeşte materialul integral pe cotidianul.ro

2 Răspunsuri la EXPERTIZĂ: Procesul deputatului Ion Stan se judecă pe bază de „probe editate şi modificate”

 1. moshu49

  îmi jigneşti neuronu’ dacă mă trimiţi în ograda lui nistorescu.
  există riscul să mă acuz de prostituţie politică. 😉
  never niciodată! :(

   
 2. Visan

  Hotii nu stiu la ce tertipuri sa mai apeleze pentru a scapa de inchisoare

   

Adaugă un Comentariu

*