Știri, Muntenia-Sud, România|marți, martie 19, 2019
Sunteți Aici Home » ACTUALITATE » EXPLICAŢII JURIDICE: Nicolas Sarkozy, arestat?!? Eroare!

EXPLICAŢII JURIDICE: Nicolas Sarkozy, arestat?!? Eroare! 

Foto: media.dcnews.ro

Ştirea „bombă” referitoare la pretinsa „arestare” a fostului preşedinte al Franţei necesită o punere la punct formală, întrucât in realitate acesta a fost „reţinut”, nicidecum „arestat”, diferenţa fiind nu doar pur categorială, ci şi extrem de importantă.

Practicând in Franţa încă din anul 1985, m-am văzut confruntat de multe ori, in România, cu confuzii regretabile, perpetrate din ignoranţă, motiv pentru care îmi permit să încerc să lămuresc, in câteva cuvinte, această situaţie, sperând totodată că avocaţii domnului Nicolas Sarkozy nu se vor formaliza, cerând reparaţie, pe motiv că aceste ştiri ar fi de-a dreptul calomnioase şi că i-ar fi creat un grav prejudiciu fostului preşedinte al Franţei…

Totul a pornit de la necunoaşterea sensului expresiei juridice franceze „garde à vue” – adică „reţinere la vedere” – ceea ce denotă ignorarea cu desăvârşire a instituţiei juridice franceze corespunzătoare, care desemnează posibilitatea legală conferită politiei ori jandarmeriei de a reţine o persoană pentru audieri pe o durată de maximum 24 de ore, ce poate fi prelungită, cu avizul motivat al procurorului, pentru încă 24 de ore. Doar in cazuri extrem de grave – spre exemplu, de terorism – durata „reţinerii la vedere” poate fi prelungită, in condiţiile legii, peste cele 24 plus 24 de ore mai sus indicate.

Deci, in cazul de faţă, nimic de-a face cu măsura arestării, care poate fi solicitată, in condiţiile legii, de către procuror, dar care nu poate fi decisă decât de către un judecător, zis „al libertăţilor”.

Mai mult decât atât, „reţinerea la vedere” se poate face exclusiv in localurile politiei ori jandarmeriei, in timp ce măsura „plasării in stare de arest” – „placer en état d’arrestation” – poate fi adusă la îndeplinire doar intr-un penitenciar, numit „maison d’arrêt”.

Fiind vorba despre o adevărată „afacere judiciară”, cu conotaţii sulfuroase si implicaţii cvasi exclusiv politice de netăgăduit, voi reveni asupra fondului si personajelor implicate in aceasta…

Avocat Vladimir Tunti STEFANESCU

Adaugă un Comentariu

*