Știri, Muntenia-Sud, România|joi, aprilie 9, 2020
Sunteți Aici Home » REPORTAJ » Face pomicultură de performanță din scaunul cu rotile

Face pomicultură de performanță din scaunul cu rotile 

Povestea pe care v-o prezentăm astăzi este ruptă din realitate. O definiție vie a ceea ce înseamnă puterea de a merge mai departe, indiferent de obstacolele pe care ți le pune în cale destinul. Inginerul horticol Dan Ionescu a fost, în anul 2008, victima unui accident de muncă. Lucra în livadă, îndrăgostit fiind de pomii fructiferi. A rămas paralizat de la brâu în jos. A urmat o perioadă de zvârcoliri, disperare și regrete. Parcă tot răul din lume se revărsase asupra acestui om, dar a rezistat.
Încurajat de familie, de prieteni și colegi. Inginerul Dan Ionescu și-a adunat laolaltă energia și dorința de a-și depăși condiția. Acum, la trei ani de la producerea accidentului, pomicultorul din Cândești este un exemplu pentru dâmbovițeni. Prins în scaunul cu rotile, Dan Ionescu a reușit să înființeze la Voinești o plantație de meri unică în tot județul. “Am depus proiectul înainte de accident şi a fost aprobat. Am fost la un pas să renunţ, fiindcă timp de şase luni eu am stat în spital. Când am revenit acasă, am simţit însă că nu pot sta degeaba şi m-am apucat de lucru”, îşi aminteşte inginerul.
Modelul aplicat este olandez, cu 3.000 de puieţi de măr la hectar, spre deosebire de intensiva clasică de maximum 1.200 de pomi la hectar. Valoarea proiectului a fost de 150.000 de euro, iar partea de contribuţie a dâmboviţeanului a însemnat 500.000 de lei, bani împrumutaţi de la bancă. “M-a ajutat familia, am avut muncitori angajaţi, dar şi o firmă, fiindcă aşa prevăzusem de la început în proiect, fiindcă, şi dacă eram sănătos, nu puteam face lucrările de unul singur. Eu am fost însă cel care a supravegheat tot ce s-a executat aici”, spune Dan Ionescu.
Implementarea proiectului a durat un an de zile, între august 2009 – iunie 2010. Anul viitor, inginerul speră să obţină prima producţie, iar rambursarea creditului să nu mai fie atât de împovărătoare.
Sfatul dâmboviţeanului către cei care se lamentează, spunând că este greu să obţii un împrumut pe care apoi să-l rambursezi din profitul obţinut lucrând în agricultură, este unul direct şi dovedit în practică. “Dacă vrei să munceşti, faci orice, indiferent de greutăţi. Nu poţi sta în pat să aştepţi să curgă ceva, fiindcă nu va curge niciodată. Eu am întocmit proiectul şi am luat banii europeni cu ajutorul Camerei Agricole. Îi îndemn pe toţi cei care vor să demareze o afacere în agricultură să apeleze la aceşti specialişti. Nu-i va costa absolut niciun ban”.
Inginerul a înființat și un grup de producători cu ajutorul căruia să pună în alt mod bazele pomiculturii. Inginerul este convins că agricultorul nu are ce căuta pe piață, să piardă timpul în spatele tarabei, în defavoarea activității de producție. Consideră că este momentul ca pe Valea Dâmboviței să apară depozitele cu atmosferă controlată, de unde să fie preluate fructele direct de către marile rețele de magazine, iar veriga intermediarului să dispară.
Dan Ionescu  reprezintă un exemplu demn de urmat chiar și pentru specialiștii Camerei Agricole. Aceștia au un motiv în plus să fie mândri. Un coleg de-al lor, deși lovit crunt de soartă, nu a cedat. Se luptă din răsputeri să arate tuturor că, dacă vrei să realizezi ceva, poți.
Planurile inginerului Dan Ionescu nu se opresc doar la o plantație superintensivă de meri, înființată pe 5 hectare. Are de gând să întocmească documentația pentru alte proiecte în agricultură. Simte că nu trebuie să stea degeaba pentru că destinul l-a țintuit într-un cărucior cu rotile.

Adriana Răceanu, Ion Obăgilă

Adaugă un Comentariu

*