Știri, Muntenia-Sud, România|sâmbătă, mai 30, 2020
Sunteți Aici Home » SOCIAL » FĂRĂ RESTRICŢII: Românii pot lucra în toate statele UE fără permis de muncă

FĂRĂ RESTRICŢII: Românii pot lucra în toate statele UE fără permis de muncă 

Foto: tb.bizwiz.ro

1 ianuarie 2014 a fost ziua în care s-au ridicat şi ultimele restricții în ceea ce privește libertatea de circulație a lucrătorilor din Bulgaria și România. Practic, de acum înainte, cetățenii bulgari și români își pot exercita integral dreptul de a lucra în toate statele membre UE fără permis de muncă.

Libertatea de circulație a fost și este una dintre pietrele de hotar ale procesului de integrare europeană și ale pieței interne din UE. Este dreptul cel mai apreciat de europeni, având în vedere că 14 milioane dintre ei studiază, muncesc sau își trăiesc viața de după pensionare într-un alt stat membru. În fapt, libertatea de circulație este dreptul cel mai mult asociat de către populație conceptului de cetățenie europeană.

„În această primăvară, aceste norme vor fi pe mai departe consolidate prin adoptarea, de către Consiliul UE de Miniștri și de Parlamentul European, la inițiativa noastră, a unor noi reguli având ca obiect conștientizarea dreptului la libera circulație și punerea în aplicare a unor mecanisme de retorsiune atunci când lucrătorii sunt discriminați.

Este esențial ca statele membre să pună în aplicare legislația națională, în special prin intermediul inspectoratelor de muncă, pentru a preveni discriminarea sau exploatarea lucrătorilor din alte state UE. De exemplu, ele trebuie să se asigure că regulile privind salariul minim sunt aplicate și că lucrătorii din alte state membre nu sunt angajați pe piața neagră”, a declarat comisarul european pentru ocuparea forței de muncă, afaceri sociale și incluziune, László Andor.

Adaugă un Comentariu

*