Știri, Muntenia-Sud, România|miercuri, februarie 26, 2020
Sunteți Aici Home » REPORTAJ » Feerie de sărbători la Ciocăneşti. Copiii reînvie tradiţiile de iarnă

Feerie de sărbători la Ciocăneşti. Copiii reînvie tradiţiile de iarnă 

Vacanţa de iarnă reprezintă un bun prilej pentru elevii de la şcolile din comuna Ciocăneşti de a se implica în activităţi umanitare şi pentru organizarea unor spectacole, menite să revigoreze obiceiurile populare, uitate de prea mulţi ani în această zonă.

Punctul de pornire al manifestărilor a fost la Şcoala Vizureşti. Copiii, instruiţi de cadrele didactice şi sprijiniţi de directorul Ion Nilă, au pornit motorul tradiţiilor străvechi. Au răspuns imediat acestei iniţiative Asociaţia pentru Educaţie Antreprenoriat Leadership şi Fundaţia Aldea Tudorache, care i-au sprijinit cu consultanţă şi fonduri.

Pe parcurs, s-au alăturat preoţii din comună, care au înfiinţat pe lângă fiecare biserică o corală formată din şcolari şi preşcolari şi şi-au rupt din timpul liber pentru a-i deprinde pe copii cu arta interpretativă.

Trofeul „Magia sărbătorilor”, adjudecat de trei gospodari

„Acţiunile umanitare le-am început pentru prichindeii de la grădiniţe. Acestora li s-a cerut să scrie, cu ajutorul fraţilor mai mari sau al părinţilor, fiecare câte o scrisoare lui Moş Crăciun. Epistolele au fost expediate către 136 de angajaţi ai unei bănci din Bucureşti, care şi-au luat în serios rolul şi au trimis copiilor cadouri consistente”, afirmă Ion Nilă, directorul Şcolii Vizureşti.

Din darurile primite, elevii s-au gândit să dea şi altora. Aşa au ajuns în comuna Iedera. „Şi la noi în sat sunt oameni amărâţi, dar parcă ce am văzut acolo e chiar mai rău. Ne bucurăm că am putut să le aducem un strop de fericire”, spune Emanuela Badea.

Localnicii au participat entuziasmaţi la concursul „Cea mai frumos împodobită casă”. Fiecare s-a îngrijit să-şi cureţe gospodăria şi să o decoreze cu diferite instalaţii luminoase, montate cât mai inedit. Juriul a luat la pas uliţă cu uliţă, noaptea, a fotografiat şi în final a desemnat trei câştigători: Ruxandra Marcu, Irina Burtan şi preotul Gheorghe Miloş – pentru bradul din curtea bisericii.

„Ne-a fost greu să alegem. Din punctul de vedere al copiilor, fiindcă ei au hotărât, toate casele au fost aranjate ca într-o lume de basm”, a punctat Şerban Moldoveanu, preşedintele Asociaţiei pentru Educaţie Antreprenoriat Leadership.

Câştigătorii au primit diplome, trofeul „Magia sărbătorilor” şi o plachetă metalică pe care să o aplice pe frontispiciile caselor. Cel mai gustat moment al maratonului sărbătorilor de iarnă de la Ciocăneşti l-a constituit prima ediţie a Festivalului de Colinde „Hristos se naşte”. Sala Căminului cultural a fost neîncăpătoare.

 „După mulţi, mulţi ani, am avut şi noi parte de un spectacol adevărat. Ne-a bucurat cel mai tare faptul că pe scenă au urcat copiii noştri”, ne-a spus Maria Ion.

2 Răspunsuri la Feerie de sărbători la Ciocăneşti. Copiii reînvie tradiţiile de iarnă

 1. LILI TATU

  Multa sanatate si realizari pe mai departe tuturor celor ce au facut ca aceste sarbatori sa fie cinstite cum se cuvine
  multumim tuturor

   
 2. marina

  Ma bucur mult pentru localnicii din Ciocanesti. Mi-am amintit de copilaria mea. Si eu am facut parte din corul scolii si din trupa de dansuri populare. Amintiri de neuitat. Felicit pe toti participantii si va urez din tot sufletul ” LA MAI MULTE FESTIVALE”.

   

Adaugă un Comentariu

*