Știri, Muntenia-Sud, România|marți, iulie 7, 2020
Sunteți Aici Home » ACTUALITATE » FENOMEN: Eclipsă de soare vizibilă din România. Următoarea, în 2027!

FENOMEN: Eclipsă de soare vizibilă din România. Următoarea, în 2027! 

Foto: jurnalul.ro

Vineri – 20 martie 2015, între orele 10:48 şi 13:04, românii vor putea observa o eclipsă parţială de soare. Potrivit preşedintelui Societăţii Astronomice Române de Meteori – Valentin Grigore, citat de ziare.com, ne vom mai întâlni cu un astfel de fenomen abia în anul 2027! Evenimentul de vineri va fi vizibil total din Insulele Feroe si Arhipelagul Svalbard, iar in restul emisferei nordice, inclusiv din Romania, va putea fi observata doar o eclipsa partiala.

„Prima muşcătură care apare pe suprafaţa Soarelui va fi la 10:48. Faza maximă, acoperire maximă a Soarelui, care va fi la 51%-52%, va avea loc la ora 11:55, iar ultimul contact, când Soarele revine la normal, este la 13:04.

De la 11:00-11:10 începe să se vadă bine, dar numai cu ochelari speciali de eclipsă. Este un filtru care reţine nu doar lumina 99,99%, dar şi 100% radiaţia infraroşie şi ultravioletă. Noi, dacă privim în Soarele obişnuit fără ochelari un minut, putem să orbim, pentru că ne afectează vederea şi este irecuperabil, fără să simţim durere, pentru că la nivelul globului ocular nu avem receptori de durere”, a explicat Valentin Grigore.

Preşedintele SARM a adăugat că, în mai multe oraşe din ţară, precum Bucureşti, Târgovişte, Cluj, Braşov, Sibiu sau Iaşi, astrocluburile vor pune la dispoziţia oamenilor telescoape care sunt protejate cu filtre speciale.

Cei mai norocoşi vor fi locuitorii din nordul ţării, pentru că acolo o să se vadă cel mai bine eclipsa de soare, diferenţa de acoperire dintre nord şi sud fiind de 10%.

Adaugă un Comentariu

*