Știri, Muntenia-Sud, România|joi, iunie 4, 2020
Sunteți Aici Home » ACTUALITATE » FENOMEN: Ploaia de meteori Geminide, vizibilitate maximă în România, două nopţi consecutive

FENOMEN: Ploaia de meteori Geminide, vizibilitate maximă în România, două nopţi consecutive 

Geminide 2014 - Foto: Ruxandra Toma

Zilele acestea, ca urmare a faptului că Pământul trece în spaţiu prin zona orbitei asteroidului 3200 Phaeton, pe cerul nopţii este vizibilă perfect din România ploaia de meteori Geminide. Activitatea maximă va avea loc în nopţile de 13/14 decembrie (mai intens după miezul nopţii) şi 14/15 decembrie (chiar de la începutul nopţii).

Potrivit Societăţii Astronomice Române de Meteori (SARM) condusă de Valentin Grigore, pe un cer curat, fără poluare luminoasă, în special în zonele rurale, se pot vedea până la 80 – 100 de meteori pe oră. Este de aşteptat ca activitatea Geminidelor să genereze uneori rafale de 3-4 sau chiar 5-6 meteori pe minut, urmate apoi de pauze de câteva minute. Pot apărea, de asemenea, meteori strălucitori, numiţi bolizi, ce pot ilumina puternic cerul nopţii.

Dacă condiţiile meteo vor fi favorabile, SARM va organiza, în perioada 12 – 15 decembrie 2015, la graniţa dintre comunele Runcu şi Râul Alb, din judeţul Dâmboviţa, o campanie de observare şi fotografiere a ploii de meteori Geminide. Rezultatul observaţiilor va fi raportat către Organizaţia Internaţională de Meteori, Societatea Americană de Meteori şi NASA.

Adaugă un Comentariu

*