Știri, Muntenia-Sud, România|miercuri, iunie 29, 2022
Sunteți Aici Home » ACTUALITATE » FENOMENUL PITEŞTI, dezbătut la Biblioteca Judeţeană „I.H. Rădulescu” Dâmboviţa

FENOMENUL PITEŞTI, dezbătut la Biblioteca Judeţeană „I.H. Rădulescu” Dâmboviţa 

fenomenul pitesti - virgil ierunca

Biblioteca Judeţeană „I.H. Rădulescu” Dâmboviţa organizează, joi – 14 aprilie 2016, de la ora 17:00, în cadrul proiectului „Seara de carte la Târgovişte”, o dezbatere pornind de la volumul „Fenomenul Piteşti”, scris de Virgil Ierunca. Autorul povesteşte, în cartea sa, una dintre cele mai cumplite experienţe de dezumanizare pe care le-a cunoscut epoca noastră.

„Reeducarea consta, foarte simplu, în a-l pune pe torţionar în aceeaşi celulă cu cel torturat şi a nu îngădui nici o pauză. Malraux spunea undeva că nimeni nu poate rezista torturii neîncetate, dar nu ştia atunci că în România avea să fie găsit secretul reuşitei depline: era suficient ca deţinuţii să fie puşi să se tortureze unii pe alţii. Nimănui nu-i este îngăduit să uite că între 1949 şi 1952 s-a desfăşurat în România «experienţa» pe care am încercat s-o descriem şi că, dintr-un arhipelag al ororii, una dintre cele mai odioase insule s-a numit Piteşti”, mărturiseşte Virgil Ierunca, devenit istoric al acestui infern.

VIRGIL IERUNCA s-a născut la 16 august 1920 la Lădeşti (Vâlcea). A făcut studii liceale la Râmnicu-Vâlcea şi la Liceul „Spiru Haret” din Bucureşti. Obţine licenţa în litere şi filozofie la Universitatea din Bucureşti. Paralel cu studiile universitare, este redactor la ziarul Timpul (sub direcţia lui Mircea Grigorescu) şi unul din întemeietorii revistei Albatros, suprimată de regimul antonescian. Împreună cu Ion Caraion, a editat apoi revista Agora (editată în mai multe limbi), suprimată şi ea de cenzura comunistă. În decembrie 1946 părăseşte România, obţinând o bursă a guvernului francez. Se stabileşte definitiv în Franţa, unde desfăşoară o bogată şi rodnică activitate culturală.

Adaugă un Comentariu

*