Știri, Muntenia-Sud, România|marți, noiembrie 30, 2021
Sunteți Aici Home » RELIGIE-CULTURĂ » FINANŢARE: Mai mulţi bani europeni pentru proiectele de restaurare a patrimoniului cultural!

FINANŢARE: Mai mulţi bani europeni pentru proiectele de restaurare a patrimoniului cultural! 

eurodeputat Mircea Diaconu (sursa foto: www.ziaruldinmuscel.ro)

Comisia pentru Dezvoltare Regională din Parlamentul European a votat în favoarea majorării finanţării pentru proiectele de restaurare a patrimoniului cultural, solicitare formulată de eurodeputatul român Mircea Diaconu în raportul „Spre o abordare integrată a patrimoniului cultural european”, document adoptat de Parlamentul European în urmă cu doi ani.

Prin urmare, pragul pentru monumentele de patrimoniu național a fost ridicat de la 5 la 10 milioane de euro, iar pentru monumentele de pe lista UNESCO – de la 10 la 20 milioane de euro. Conform deputatului Mircea Diaconu, îmbunătățirea acestor criterii de referință în alocarea fondurilor europene este urmare atât a solicitărilor oficiale și întrevederilor pe care le-a avut cu Tibor Navracsics – comisarul european pentru cultură și educație și Corina Crețu – comisarul pentru dezvoltare regională, cât și a strânsei colaborări cu membrii Comisiei REGI în vederea adoptării amendamentului menționat.

“Limitele de finanțare anterioare au fost impuse în mod artificial de Comisia Europeană, în practică ele blocând proiecte de restaurare care ar fi putut beneficia de fondurile alocate în acest sens. Mai mult, la nivel de strategie pe termen lung, dacă operatorii culturali nu puteau accesa fonduri pe linia politicii de coeziune, sumele rămâneau nealocate, oferind Comisiei posibilitatea de a propune și mai puține fonduri pentru cultură și patrimoniu în următorul cadru financiar. Sper din tot sufletul ca aceste informații să fie auzite și acasă. De foarte multe ori am pierdut șanse importante pentru că ne-am informat sau am reacționat târziu”, spune Mircea Diaconu, îndemnându-i pe operatorii culturali români să profite de această oportunitate.

Adaugă un Comentariu

*