Știri, Muntenia-Sud, România|miercuri, decembrie 11, 2019
Sunteți Aici Home » ACTUALITATE » FINANŢARE: România a folosit integral, în 2015, fondurile europene alocate prin Politica de Coeziune

FINANŢARE: România a folosit integral, în 2015, fondurile europene alocate prin Politica de Coeziune 

Sursa foto: corinacretu.files.wordpress.com

Comisarul european pentru politică regională, Corina Crețu, a primit la Bruxelles, o delegație a Ministerului Fondurilor Europene din România, condusă de ministrul Aura Carmen Răducu. Principalele teme de discuție au vizat situația implementării proiectelor din perioada de programare 2007-2013, finanțate prin Politica de Coeziune, prioritățile României pentru anul 2016, în vederea implementării cu succes a programelor din perioada 2014-2020, și includerea României într-un proiect pilot privind dezvoltarea regiunilor – informează Centrul Europe Direct Târgovişte.

Înaltul oficial european s-a declarat mulțumit că, în urma măsurilor propuse de Grupul de lucru pentru o mai bună implementare, România a reușit să evite, în 2015, dezangajarea sumei de 1miliard de euro, pe care țara a avut-o la dispoziție prin Fondul European de Dezvoltare Regională și Fondul de Coeziune.

„Grupul de lucru pentru o mai bună implementare, pe care l-am inițiat anul trecut, a avut peste 30 de întâlniri cu autoritățile române în 2015, în urma cărora s-au stabilitplanuri de acțiune pentru programele de Mediu, Transport, Competitivitate și pentru Programul Operațional Regional. Au fost identificate 80 de proiecte care urmează să fie fazate și ne așteptăm ca România să trimită la începutul acestui an mai mult de 40 de solicitări de modificare de proiecte, tocmai ca urmare a acceptării fazării. Totodată, Comisia Europeană a aprobat până în prezent 7 proiecte majore de transport retrospective sau alternative pentru România, în valoare de 776 milioane de euro, iar alte 5 proiecte din cadrul Programului Operațional de Transport, în valoare de peste 190 de milioane de euro, sunt în evaluare la nivelul Comisiei”, a spus Corina Creţu.

Oficialul european a recomandat autorităților române să acorde atenție sporită demarării la timp a implementării noii perioade de programare 2014-2020, precum și în privința stabilirii unor mecanisme eficiente de monitorizare.

Pentru perioada 2007-2013, Comisia Europeană a pus la dispoziția României, prin fondurile Politicii de Coeziune, 19,7 miliarde de euro. Alocările pentru perioada de programare 2014-2020 se ridică la 22,4 miliarde de euro prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională, Fondul Social European și Fondul de Coeziune, la care se adaugă 106 milioane de euro prin Inițiativa pentru ocuparea forței de muncă în rândul tinerilor. Alte 8 miliarde de euro din Fondul European pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală sunt destinate dezvoltării sectorului agricol și zonelor rurale. Iar alocările pentru Fondul European pentru Pescuit și Afaceri Maritime sunt, pentru aceeași perioadă, de 168 de milioane de euro.

Adaugă un Comentariu

*