Știri, Muntenia-Sud, România|marți, octombrie 15, 2019
Sunteți Aici Home » OPINII » Firescul, adus la stadiul de coşmar!

Firescul, adus la stadiul de coşmar! 

ion obagilaIarna îşi reintră în drepturi! Normal, calendaristic, frumos, aşa cum se întâmplă de când lumea asta a fost făcută. O să ningă, or să fie temperaturi sub zero grade, vânt, viscol. Vremuri obişnuite. Bucurie pentru copiii care abia aşteaptă să iasă la săniuş, pentru iubitorii anotimpului alb, mulţumire pentru agricultori.

Numai că, la noi, ceea ce este normal devine o spaimă, prilej de alarmare, de luare a unor supramăsuri administrative. Se transmit comunicate reci, de parcă începe războiul. Televiziunile abundă de ştiri aducătoare de panică, titluri apocaliptice. Până şi autorităţile care ar trebui să se comporte calm, sigur, eficient, sună mobilizarea şi fiecare iese în faţă pentru a se lăuda cu ce a pregătit pentru intervenţie împotriva „Babei Iarnă”.

O să vedem iar reporterii ţintuiţi la margine de drumuri, printre nămeţi, bătuţi de vânt, acuzând responsabilii că nu au deszăpezit şoselele. O să vedem iar oameni care se vaită că au rămas cu maşinile prinşi în zăpadă, deşi ştiau clar că este riscant să plece la drum lung pe o astfel de vreme, mai ales în condiţiile în care este cunoscut de toată lumea faptul că autorităţile sunt mereu prinse nepregătite.

Ne-am învăţat prost. Transformăm totul în coşmar, fiindcă nu ştim să apreciem firescul, nu am reuşit până acum să îi facem faţă, ne ia prin surprindere, ne găseşte mereu cu lopata fără coadă. Ne ascundem incapacitatea de a acţiona, de a ne comporta în astfel de situaţii, în spatele unor coduri galbene şi portocalii, la umbra unor comandamente de luptă împotriva intemperiilor.

Este iarnă, fraţilor! Nu v-aţi obişnuit că în această perioadă a anului mai şi ninge şi este frig, ba mai bate şi crivăţul? Am uitat să menţionez, frica de iarnă este specifică celui care nu are de niciunele, fiind mereu prins pe picior greşit.

Ion Obăgilă

Adaugă un Comentariu

*