Știri, Muntenia-Sud, România|joi, iulie 2, 2020
Sunteți Aici Home » Sud-Muntenia » Călăraşi » FIŢI ECO! Nu risipim, nu aruncăm, gândim şi valorificăm. Elevii călărăşeni ne învaţă… trucuri utile!

FIŢI ECO! Nu risipim, nu aruncăm, gândim şi valorificăm. Elevii călărăşeni ne învaţă… trucuri utile! 

flash mob calarasi 2

Elevii de la Şcoala Gimnazială „Mircea Vodă” din municipiul Călăraşi sunt extrem de implicaţi în activităţile ecologice. Aceşti copii minunaţi speră să convingă cât mai mulţi români să respecte natura.

„Exista cateva lucruri pe care le putem face pentru a proteja si noi mediul inconjurator, in loc sa fim numai consumatori si atat. Pamantul nu are resurse inepuizabile si nu este corect ca tocmai noi, cei care avem constiinta, sa-i facem atat rau. Conservarea Pamantului porneste de la mine, de la tine… si mai apoi se vor schimba si industriile si ce mai trebuie schimbat”…

• Putem inlocui becurile normale cu unele economice. In ultime vreme au aparut mai multe firme, cu preturi mult mai acceptabile.
• În locul detergentului clasic pentru spalatul rufelor, putem folosi nuci de sapun, care sunt biodegradabile si care dupa folosire pot fi utilizate ca si ingrasamant pentru flori. Nucile de sapun cresc in copac si au proprietati de saponificare.
• Clorul este foarte foarte nociv atat pentru oameni, cat si pentru mediu! Pentru albirea hainelor puteti folosi in locul clorului bicarbonat de sodiu, iar pentru dezinfectare otetul.
• O alternativa pentru balsamul de rufe care este iritant pentru piele si nociv pentru mediu ar fi sa puneti cateva picaturi de ulei esential cu mirosul preferat de dvs. pe o bucata de material textil pe care sa-l introduceti in cuva masinii de spalat la fiecare spalare. Rufele vor mirosi minunat!
• In locul prafului anticalcar, care se adauga la masina de spalat, se poate adauga otet (preferabil din vin alb). Are acelasi efect anticalcar si este si biodegradabil. Tot otet putem folosi si pentru curatarea calcarului depus pe diversele suprafete din baie si bucatarie. Pulverizam, lasam putin sa actioneze si clatim. Este o alternativa ieftina, nu ne afecteaza caile repiratorii sau pielea de pe maini si respecta si mediul inconjurator. Otetul poate fi folosit si la curatarea si improspatarea culorii covoarelor, a canapelelor. Se combina cu apa; Puteţi adăuga si cateva picaturi de ulei esential de portocale pentru miros si se freaca covoarele cu o perie inmuiata in solutie. Otetul are si efect antibacterian.
• În timp ce ne spalam pe dinti, putem inchide robinetul. Economisim astfel 6 l de apa de fiecare data cand ne spalam pe dinti.
• În loc sa facem baie in cada, putem face un dus.
• Trebuie sa avem grija sa reparam bateriile care picura. Se aduna o pierdere mare de apa in decursul unui an de zile.
• În locul balsamului de rufe putem folosi o lingura de otet in compatimentul pentru balsam de rufe. Otetul in amestec cu apa (proportii egale) se poate folosi si pentru curatarea si dezinfectarea diverselor suprafete. E sanatos pentru plamanii nostri si protejeaza si mediul.

Răspuns la FIŢI ECO! Nu risipim, nu aruncăm, gândim şi valorificăm. Elevii călărăşeni ne învaţă… trucuri utile!

  1. Carmen Petronnela

    Aveti dreptate! Sunt niste masuri de toata isprava, dar pentru interiorul casei. Pentru afara??? Daca va uitati pe strada unde e un grup de tineri – la o cafea,tigara,o bere – veti veda in jurul lor o imensitate de zone umede-zone pline de saliva ce-o arunca de jur-imprejur toti cei din gasca. Asa ceva cum se poate anula??? Unde este educatia??? Prin saliva aruncata nu se face decat sa se intareasca microbii si virusurile din natura, asa incat atunci cand corpul uman intra in contact direct cu ele,acestea sunt deja adaptate la saliva noastra (ce-ar trebui sa aiba si un rol protector pentru noi), si atunci …prin simplul contact cu microbii deja suntem expusi la infectii care nu ar trebui sa existe…Ce pare aveti?

     

Adaugă un Comentariu

*