Știri, Muntenia-Sud, România|marți, ianuarie 18, 2022
Sunteți Aici Home » ACTUALITATE » FOTO: Ceremonial emoţionat dedicat eroilor neamului la Runcu!

FOTO: Ceremonial emoţionat dedicat eroilor neamului la Runcu! 

ceremonial monument runcu 12

„Răvăşitul oilor”, tradiţionala sărbătoare a toamnei organizată de câţiva ani la Runcu, a coincis anul acesta cu dezvelirea unui măreţ monument ridicat în cinstea eroilor neamului pe semeţul „Vârf al lui In”. Ideea construirii acestui impresionant monument s-a născut în septembrie anul trecut, când ofiţerii transmisioniştii din promoţia Sibiu 1959 au sarbătorit, la Runcu, 60 de ani de la intrarea în Şcoala Militară. Iniţiativa i-a aparţinut colonelului Dumitru Boţilă.

ceremonial monument runcu 9

Crucea are o înălţime de circa 22 de metri şi este, spune col. Boţilă, primul monument de anvergură închinat ostaşilor români care a fost ridicat după celebra Cruce de pe Caraiman, înălţată pe culmile Bucegilor la iniţiativa reginei Maria şi a regelui Ferdinand I al României, între anii 1926-1928.

ceremonial monument runcu 8

Ceremonialul de dezvelire a monumentului a fost unul deosebit, de mare forţă şi emoţie. „Vârful lui In” a fost luat cu asalt de militari ai Armatei Române, ofiţeri activi şi în rezervă, generali, membri ai Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor „Regina Maria”, de grupuri de copii îmbrăcaţi în straie populare şi numeroşi cetăţeni veniţi din toate colţurile judeţului Dâmboviţa, ba chiar şi din Argeş.

ceremonial monument runcu 11

Evenimentul, desfăşurat la înălţime, şi la propriu şi la figurat, a beneficiat de gardă de onoare şi fanfară militară. Primarul comunei Runcu, Gheorghe Brebeanu, împreună cu alţi consăteni au venit în preajma monumentului îmbrăcaţi în straie populare, călare pe cai şi ţinând în mâini steaguri tricolore.

ceremonial monument runcu 6

De faţă la inaugurare au fost prezenţi senatorul Adrian Ţuţuianu, deputaţii Oana Vlăducă şi Corneliu Ştefan şi primari din zona de nord a judeţului.

 

„O adâncă emoţie mă încearcă azi, când, cu gratitudine şi pioşenie, ne-am adunat pe acest picior de plai, cândva cale domnească, pentru a face din jertfa de sânge a foştilor noştri soldaţi un monument de aducere aminte şi o sărbătoare. După cum ne îndeamnă tradiţia, este vorba de acel mod simplu, dar profund creştinesc, prin care locuitorii acestui sat legendar, Runcu, încearcă să pună stavilă uitării celor care s-au sacrificat pentru ţară şi neam.

ceremonial monument runcu 5

Aceste patru simboluri omagiale înălţate în piatră şi marmură, cu însemnele vechi ale credinţei noastre ortodoxe, sunt destinate să poarte în eternitatze jertfele de sânge ale eroilor căzuţi în cele două Răzbioaie Mondiale. Numele lor dăltuite aici vor rămâne veşnic în memoria şi cinstirea celor care suntem astăzi, dar şi în memoria celor care vin după noi”, a spus primarul Gheorghe Brebeanu.

ceremonial monument runcu 4Senatorul Adrian Ţuţuianu, fost ministru al Apărării, a fost primit cu mult respect de militarii în retragere şi rezervă ai Armatei Române, care au ţinut să-i comunice deschis că le pare rău că nu mai este acolo, la vârful ministerului, pentru că au colaborat foarte bine.

“Trăim un moment de mare emoţie şi, ca unul care am avut fericita ocazie să-i pot comemora pe cei care în 1917 şi-au dat viaţa pentru ţară la Mărăşti, Mărăşeşti şi Oituz, sunt bucuros că pot fi astăzi alături de dumneavoastră, să cinstim memoria celor care au căzut la începutul marelui război.

ceremonial monument runcu 10

Acest monument este construit în memoria eroilor runceni şi eroilor transmisionişti din Armata Română care au căzut la datorie începând cu 14 august 1916. Trebuie să ne aducem mereu aminte că România a devenit mare datorită acestor eroi. Avem datoria sacră să-i cinstim cum se cuvine.

ceremonial monument runcu 1

Primarul comunei Runcu, Gheorghe Brebeanu, a făcut foarte multe lucruri bune în comună, dar va rămâne în conştiinţa publică prin acest monument închinat eroilor neamului. Un gest de suprem respect pentru cei care au murit pentru patrie! Închei, spunând onoare şi respect Armatei Române, onoare şi resspect eroilor neamului”, a fost mesajul senatorului Adrian Ţuţuianu.

ceremonial monument runcu 2 ceremonial monument runcu 7 ceremonial monument runcu 3

2 Răspunsuri la FOTO: Ceremonial emoţionat dedicat eroilor neamului la Runcu!

  1. Afara cu javra de Tutuianu

    Priviti la ofiterul din armata ce privire are . I se vede sila ca e obligat de protocol sa stea intre canaliile pesediste : Mare Jeg Pesedist Tutianu , om lipsit de orice scrupule si cu un caracter mizerabil , alaturi un actual parlamentar Vladuca , fosta asistenta a lui Tutuianu in primul mandat al lui cu PSD – tipa asta era mai tinerica atunci – , a stiut de cine sa se lipeasca, un tanar fad , unde nu zaresti nici o urma de inteligenta sau valoare dar are calitatea de a fi un ginerica a fostului FSN-ist Stan de pe vremuri , un alt hot al Dambovitei. Mai privit odata fata omului : nu stie cum sa plece de acolo, privirea omului spune nu am ce sa fac sant obligat sa stau la ceremonie cu jegurile. Noi , armata am eliminat intrusul turnator la securitate.

     
  2. George Dan

    Am ocazia sa vad poze cu un mare nemernic : Adrian Tutuianu si gasca lui apropiata. Acest traficant de arme ajuns in mod nefericit la o nivel al putere mult prea mare a ajuns la adevarata lui conditie : inaugurarea crucii , crucea pude pe cariera lui baron de mucava , crucea pusa pe actrivitatea lui politica , speram foarte multi definitivata cat mai repedeastfel incat sa nu mai auzim in activitatea publica de acest individ.

     

Adaugă un Comentariu

*