Știri, Muntenia-Sud, România|luni, iunie 18, 2018
Sunteți Aici Home » ACTUALITATE » FOTO: Comuna Gura Ocniţei, două zile în straie de sărbătoare

FOTO: Comuna Gura Ocniţei, două zile în straie de sărbătoare 

ziua comunei Gura Ocnitei 3

Zilelele comunei Gura Ocniţei, judeţul Dâmboviţa, au debutat astăzi la Căminul Cultural, unde, în prezenţa a zeci de cetăţeni, fii ai satului, oameni de cultură dâmboviţeni, reprezentanţi ai administraţiei publice locale şi judeţene, a fost lansată Monografia localităţii, o lucrare impresionantă prin valoarea documentară, dar şi prin valoarea scriiturii ce poartă semnătura profesorului George Toma Veseliu.

Amfitrionul întâlnirii desfăşurate în epicentrul cultural al localităţii a fost primarul Sorin Ioniţă. Vădit emoţionat, edilul le-a mulţumit celor de faţă pentru participare, pentru interesul manifestat, afirmând că, odată cu lansarea acestei monografii de excepţie, se deschide perspectiva editării altor lucrări care să contribuie la ridicarea culturii şi educaţiei acolo unde îşi are locul şi rostul.

George Toma Veseliu

George Toma Veseliu

George Toma Veseliu a spus că lucrarea la care a trudit mult este „istoria dumneavoastră, este istoria mea. Am copilărit aici, rudele mele sunt aici, prietenii mei sunt aici, am învăţat carte aici”. Scriitorul a început documentarea trilogiei monografice a comunelor Ocniţa, Răzvad şi Gura Ocniţei în anul 1960. Autorul a mulţumit colaboratorilor apropiaţi, familiei prietenilor care l-au sprijinit şi încurajat. Nu au fost uitaţi primarul Sorin Ioniţă, personalul instituţiei publice locale, consilierii care şi-au dat acordul pentru definitivarea în condiţii grafice deosebite a acestei istorii a comunei Gura Ocniţei.

Profesorul George Coandă a numit, pe bună dreptate, monografia documentată şi scrisă de George Toma Vesseliu a fi o cărămidă tare pusă la temelia culturii şi istoriei locale.

„Fiecare localitate care are o monografie bine făcută înseamnă un moment la cunoaşterea istoriei poporului român. Cum spunea Nicolae Iorga, din istoriile mici se făureşte marea istorie a poporului român”, a precizat prof. George Coandă.

Agnes Erich, directorul Bibliotecii Judeţene Dâmboviţa, a dezvăluit celor prezenţi că este o fiică a satului. A copilărit la Gura Ocniţei, unde trăiau bunicii săi. Despre monografia scrisă de George Toma Veseliu a rămas profund impresionată, catalogând-o, de la prima vedere, a fi o lucrare monumentală.

„Am văzut multe monografii din judeţul Dâmboviţa, dar, recunosc, până acum aşa ceva nu am văzut. Este o carte muncită, documentată. Îl felicit pe profesorul Veseliu, Editura Bibliotheca, dar şi pe locuitorii acestei comune”.

Ivan Vasile Ivanoff, secretarul judeţului, s-a arătat impresionat de forţa de documentare a profesorului Veseliu şi de valoarea istorică şi literară a lucrării. A mai spus Vasile Ivanoff că se consideră, prin nora sa, un fiu al comunei Gura Ocniţei.

ziua comunei Gura Ocnitei 1Cu mult har, interes şi emoţie a vorbit despre monografie şi preotul paroh Marian Popescu.

„Istoria este o carte a viitorului, pentru că ne aduce aminte şi ne explică ce am pătimit, ne arată cam de ce trăim şi cum trăim şi ne dă liniile de viitor, ca să evităm ceea ce am petrecut în mod dureros. Cartea de faţă este menită să ne aducă aminte de unde venim. Nu pot să nu vibrez la ceea ce autorul a realizat. Este greu să aduni atâta material. Domnul profesor Veseliu a ştiut să adune tot şi toate. Este un moment deosebit pentru noi, să avem un dosar de referinţă cu istoria celor trei sate din comuna noastră”

A mai dezvăluit părintele Popescu un amănunt dureros. Unii consilieri locali de la Gura Ocniţei nu au votat pentru aprobarea editării monografiei.

„Asta spune ce fel de oameni suntem. Nu vrem să ne cunoaştem trecutul, istoria…”.

Profesorul Victor Petrescu, fostul director al Bibliotecii Judeţene Dâmboviţa, a recunoscut că „Monografia Gura Ocniţei” este una dintre cele mai importante lucrări de acest gen care s-au editat în Dâmboviţa. Este o lucrare scrisă din pasiune, scrisă cu sufletul.

După consumarea momentului dedicat alocuţiunilor, a urmat o şedinţă de autografe. Fiecare cetăţean al comunei, prezent în sală, prin bunăvoinţa autorităţilor locale, a primit, gratuit, o monografie a comunei, cu autograful autorului.

ziua comunei Gura Ocnitei 2Întreaga suflare s-a deplasat apoi pe Dealul Crucii, unde a fost ridicată, din dorinţa şi prin sprijiinul financiar al doamnei Georgeta Florea şi al primarului Sorin Ioniţă, „Troiţa Păcii”, una dintre cele 17 momnumente de acest tip închinate lui Dumnezeu care ar trebui să împodobească ţara. Până acum, au fost înălţate şapte asemenea troiţe.

Înainte de declanşarea petrecerii, pe Dealul Crucii, în faţa Troiţei Păcii s-a ţinut o slujbă de resfinţire. Clarvăzătoarea Georgeta Florea s-a bucurat de sărbătoarea de la Gura Ocniţei, de faptul că locul unde se află „Troiţa Păcii” este îndrăgit de localnici, devenind un reper al spiritualităţii, al credinţei şi al vieţii culturale.

„Mulţumesc lui Dumnezeu că am reuşit să vin aici la doi ani de la înălţarea acestei troiţe. Mulţumesc preoţilor care au sunt aici şi dumneavoastră, cetăţenilor. Această troiţă este săgeata către Dumnezeu cu rugăciunile oamenilor. Fraţi români, a venit timpul să deveniţi cei mai credincioşi, războiul bate la uşă. Toţi vor această ţară pe care au sărăcit-o. La ora actuală, este foarte mare nevoie de credinţă. Oamenii sunt săraci, dar le-a rămas credinţa. Nu vă depărtaţi de Casa credinţei, de casa lui Dumnezeu care este biserica. Nu vă depărtaţi de primarul dumneavoastră, care este un om foarte credincios şi care a făcut şi face multe lucruri bune pentru comunitate”, a spus Georgeta Florea.

ziua comunei Gura Ocnitei 6Pe Dealul Crucii, într-o poieniţă, copiii din comună şi-au întins şevaletele şi s-au pus pe desenat, alţii au încercat să deprindă lucrul la roata olarului. Cele mai bune lucrări vor fi premiate de către Primărie.

Spectacolul desfăşurat sub egida „Festivalul Florilor de Câmp” va ţine până târziu în noapte. Mâine, „Zilele comunei Gura Ocniţei” vor continua în satul Adânca, unde, pe scena montată în parcul cental, vor evolua artişti renumiţi ai folclorului românesc, dar şi ansamblurile de copii din comună.

ziua comunei Gura Ocnitei 4 ziua comunei Gura Ocnitei 5 ziua comunei Gura Ocnitei 7

Adaugă un Comentariu

*