Știri, Muntenia-Sud, România|luni, ianuarie 18, 2021
Sunteți Aici Home » Sud-Muntenia » Dâmboviţa » FOTO: „Dinozaurii” dâmboviţeni au cucerit în weekend toate vârfurile din Masivul Parâng

FOTO: „Dinozaurii” dâmboviţeni au cucerit în weekend toate vârfurile din Masivul Parâng 

dinozauri chindia 1

Montaniarzii dâmboviţeni, reuniţi în Grupul de iniţiativă „Chindia Jurasic Park”, au efectuat, la sfârşitul săptămânii trecute, o expediţie în Masivul Parâng, cu suita sa de creste și căldări glaciare presărate cu mici ochiuri de apă cristalină înconjurate de lespezi sau pâlcuri de jnepeni.

Expediția a început vineri la prânz, iar accesul către zona montană s-a făcut pe cea mai scurtă cale, pe ruta Pitești-Râmnicu Vâlcea-Brezoi-Voineasa-Obârșia Lotrului-Petroșani, cazarea făcându-se la o pensiune din poiana Parângului Mic, la altitudinea de 1.540 m, povesteşte Nicu Posta – coordonator Chindia Jurasic Park.

A doua zi, în timp ce grupuri de momârlani (populație autohtonă specifică acestei zone, considerată urmașă directă a vechilor daci) puneau ceaunele cu mâncare la fiert pentru „nedeia” tradițională organizată anual de Sfântă Măria Mare, echipa de montaniarzi formată din Nicu Posta, Ionel Glodeanu, Ioana Pleșea, Luminița Pleșea și Marian Pleșea a început o lungă ascensiune, pe marcaj „bandă roșie”, pe un traseu ce a inclus o alternanță de vârfuri și șei/curmături.

Au fost urcate toate vârfurile din creasta principală, adică: Parângul Mic (2074 m), Piatra (2054 m), Scurtu (2203 m), impunătorul Cârja (2437 m – al doilea vârf, ca înălțime, din Parâng), Stoinița (2421 m), Gemănarea (2426 m – o splendidă etalare de pereți verticali) și, după aproximativ 5 ore, al treilea vârf al României, Parângul Mare – 2519 m.

dinozauri chindia 7

„Datorită orei matinale de plecare spre vârf (ora 07:30) pe traseu nu am întâlnit nici un turist, singurele prezențe umane fiind ale tradiționalilor ciobani care își conduceau oile pe pantele relativ golașe ale munților. Pe vârf am întâlnit primii 3 turiști veniți pe altă potecă din zona Gropii Seci, iar ajutorul lor a fost benefic în efectuarea unor fotografii de grup.

S-a deschis tradiționala șampanie (prilejuită și de o onomastică și de o apropiată aniversare), s-au făcut poze cu simbolurile României, ale orașului Târgoviște, ale «dinozaurilor» și a început imediat coborârea deoarece nori negri de ploaie învăluiau deja vârfurile vecine.

Ploaia ne-a prins în mai multe etape, iar coborârea a fost mai prudentă, zona fiind plină de zone cu lespezi sau grohotiș. Dupa 10 ore de la plecare (din care 8 ore de mers efectiv), cei cinci temerari dâmbovițeni au ajuns la locul de cazare.

Duminică dimineața a urmat revenirea acasă, pe data aceasta pe Defileul Jiului, cu trecere prin Tîrgu Jiu străbătând Oltenia de sub munte cu ale ei frumuseți antropice (Horezu) sau naturale (Muzeul trovanților de la Costești).

O nouă expediție reușită, un nou vârf cucerit – al zecelea – din cadrul lui TOP 14 – Senectute, topul cuceririi celor 14 vârfuri peste 2500 m din România de către montaniarzi, de principiu, din generații mai vechi”, spune Nicu Posta.

Expediția din Parâng a fost ultima etapă de antrenament înaintea unei noi misiuni externe. Vineri, 21 august 2015, lotul de bază al Chindiei Jurasic Park, format din Nicu Posta, Ileana Bocanciu, Ionel Glodeanu și Marius Prundaru va pleca pe un traseu care va traversa România-Serbia-Muntenegru pentru a ajunge la Knin, localitate aflată la granița Croației cu Bosnia-Herțegovina, locul de acces spre cel mai înalt vârf al Croației, vârful Dinara (1.831 m). Apoi, va urma o urcare spre Slovenia pentru a escalada un munte greu din Alpii Iulieni și a cuceri vârful Triglav (cel mai înalt vârf din Slovenia) cu ai săi 2.864 m.

dinozauri chindia 2 dinozauri chindia 4 dinozauri chindia 5 dinozauri chindia 6 dinozauri chindia 3 dinozauri chindia 8

Adaugă un Comentariu

*