Știri, Muntenia-Sud, România|luni, iulie 6, 2020
Sunteți Aici Home » ACTUALITATE » FOTO: Direcţia Silvică Dâmboviţa pune preţ pe regenerarea pădurii

FOTO: Direcţia Silvică Dâmboviţa pune preţ pe regenerarea pădurii 

impaduriri 3

Direcţia Silvică Dâmboviţa încheie „Luna plantării arborilor” cu un excedent de 9 hectare, faţă de programul stabilit de către Regia Naţională a Pădurilor. În total, s-au împădurit 34 de hectare, iar ultimele acţiuni se execută în zona montană. Puieţii folosiţi au provenit din producţia proprie. De altfel, s-a livrat material săditor şi către alte structuri silvice din ţară, de stat sau private, dar şi către diferite ONG-uri şi administraţii publice, respectiv 400.000 de puieţi forestieri şi 1.000 de puieţi ornamentali, proveniţi de la Pepiniera Găeşti.

„Am valorificat puieţi forestieri de 2,5 miliarde de lei şi puieţi ornamentali de 250 milioane lei vechi. În premieră, am adus, la Pepiniera Centrală Găeşti, platani şi mesteacăn, la preţuri de cinci-şase ori mai mici decât la oricare producător. Anul acesta, am adus şi în jur de o mie de bucăţi de brad argintiu. Bine, acum sunt foarte mici, la cinci-şase centimetri, dar, sperăm noi, ca, peste patru-cinci ani, dâmboviţenii să poată lua, în ghiveci, şi acel brad argintiu pe care îl dorim cu toţii, atât în casă, cât şi în grădina proprie”, spune dr. ing. Costel Preda.

impaduriri 5Directorul Direcţiei Silvice Dâmboviţa a ţinut să precizeze că niciodată nu au neglijat acţiunea de împădurire, iar dacă oamenii sesizează terenuri tăiate la ras, pe care nu s-au executat replantări, cu siguranţă suprafeţele respective nu sunt în administrarea unităţii pe care o conduce. Astăzi, în deplasarea pe Valea Brăteiului, în munte, am avut ocazia să facem diferenţa, mai ales că în cazul răşinoaselor regenerarea naturală nu este posibilă, fiind apanajul exclusiv al silvicultorilor să intervină pentru refacerea pădurii.

„În acest bazin avem circa 80 de hectare de plantaţii care nu au închis masivul. După câţiva ani, cinci-şase-şapte, aceste plantaţii, completate succesiv, închid masivul şi noi le trecem în fond forestier, adică am terminat acţiunea de regenerare, înlocuirea generaţiei pe suprafeţele respective. În situaţia de faţă, sperăm ca în doi-trei ani să facem acest lucru şi cu această suprafaţă”, ne-a precizat dr. ing. Constantin Popescu – şef Ocolul Silvic Pucioasa.

impaduriri 1Pe Valea Brăteiului, am avut în faţă un versant golit de arbori, apoi abandonat, şi altul, pe care Ocolul Silvic Pucioasa execută, de cinci ani de zile, lucrări de plantare după tăierile la ras. Ca nespecialişti, ne întrebăm cine ar trebui să-i oblige pe proprietari să se preocupe de refacerea fondului forestier după ce au exploatat pădurea şi şi-au umplut buzunarele cu bani? Lege avem, dar nu este aplicată! De ce? În acest moment, în judeţul Dâmboviţa există 16.000 de hectare de pădure fără pază, deşi legislaţia îi obligă pe proprietari să încheie contracte cu o structură silvică, de stat sau privată!

Ne-a bucurat să vedem astăzi, alături de silvicultori, câţiva voluntari ai Asociaţiei de Dezvoltare Europeană a Comunităţii Locale, condusă de prof. Maria Toma. De altfel, în cadrul întregii luni a plantării arborilor, au participat la acţiunile de împădurire mai multe şcoli din judeţ, precum şi ONG-uri care activează în domeniul protecţiei mediului.

impaduriri 8 impaduriri 7 impaduriri 4 impaduriri 2 impaduriri 6

Adaugă un Comentariu

*