Știri, Muntenia-Sud, România|vineri, mai 29, 2020
Sunteți Aici Home » ACTUALITATE » FOTO: Festivalul Haiducilor de la Runcu, o sărbătoare la superlativ!

FOTO: Festivalul Haiducilor de la Runcu, o sărbătoare la superlativ! 

festival haiduci 2

Căldura a fost învinsă astăzi pe Vârful lui In, aproape de satul Brebu, comuna Runcu, la o aruncătură de băţ de culmile semeţe ale Leaotei. Sute de localnici, dar şi turişti veniţi din alte localităţi ale ţării şi din Bucureşti au venit pe aceste meleaguri mirifice după un strop de răcoare dar şi pentru a participa la prima ediţie a Festivalului Haiducilor – Haidook Summer Fest, organizat de Asociaţia „Ride Wild Carpathia” cu sprijinul „Potcoava Mountain Hideaway”, Primăriei şi Consiliului Local Runci şi al Consiliului Judeţean Dâmboviţa.

festival haiduci 1

Sărbătoarea se vrea a fi una câmpenească, de promovare a tradiţiilor şi obiceiurilor româneşti, de cultivare a unor activităţi sportive, de agrement şi turistice, necunoscute până acum multora dintre noi. La festivalul de pe Vârful lui In, turiştii au putut degusta specialităţi culinare româneşti: fasolică cu ciolan, varză cu şuncă, gulaş, mititei şi renumitul bulz.

festival haiduci 8

Iubitorii de cai au putut urmări un adevărat spectacol de echitaţie şi dresură cu Miron Bococi, supranumit „Maestrul vrăjitor”. Copiii au putut călări, bineînţeles, supravegheaţi, bidiviii. S-a tras cu arcul la ţintă. Pe la festivalul de la Runcu, au trecut şi Cornel Ştefan şi Sandu Oprea, vicepreşedinţi ai Consiliului Judeţean Dâmboviţa. Din păcate, nu am văzut niciun reprezentant care se ocupă de cultura şi tradiţia dâmboviţeană, care ar fi avut ocazia să mai înveţe câte ceva despre organizarea unor astfel de manifestări.

festival haiduci 6

Atractiv pentru cei prezenţi a fost concursul de preparat plăcintă. Fiindcă a fost vorba de prima ediţie, concurentele au venit cu plăcintele aranjate de acasă, nu le-au pregătit la faţa locului.

Pe scena festivalului au evoluat formaţii muzicale sosite de la Bucureşti special pentru acest eveniment. Amfitrioni au fost Răzvan Popescu şi Flick. Un recital de excepţie a susţinut Mihai Mărgineanu.

festival haiduci 10

În vervă de zile mari la „Haidook”, a fost Gheorghe Brebeanu, primarul comunei Runcu, care a făcut un scurt istoric al locurilor, al zonelor ce merită să fie vizitate de turişti. A vorbit, de asemenea, despre haiducii care au dat de furcă, cu sute de ani în urmă, ciocoimii, iar atunci când potera le lua urma se ascundeau în pădurile dese de la poalele Leaotei.

festival haiduci 11

Gherghe Brebeanu este convins că acest festival reprezintă un nou brand al comunei, un alt motiv de excepţie care să-i aducă la Runcu pe turişti, pe doritorii de linişte, de aer curat, de călărie. Festivalul Haiducilor de la Runcu se va organiza în ultima sâmbătă a lunii iunie. Iniţi atorii se gândesc chiar să-l extindă şi duminica.

festival haiduci 5 festival haiduci 9 festival haiduci 3 festival haiduci 7 festival haiduci 4

Adaugă un Comentariu

*