Știri, Muntenia-Sud, România|luni, iulie 13, 2020
Sunteți Aici Home » Sud-Muntenia » Dâmboviţa » FOTO: Muzică, antren şi voie bună la sărbătoarea romilor organizată la Târgovişte

FOTO: Muzică, antren şi voie bună la sărbătoarea romilor organizată la Târgovişte 

sarbatoare romi 9

Astăzi, de Ziua Internaţională a Romilor, Piaţa Mihai Viteazul din Târgovişte a vuit de muzică şi voie bună. Pe scena special amenajată pentru acest eveniment, au evoluat, încă de la orele prânzului, solişti îndrăgiţi ai ritmurilor ţigăneşti, renumiţi interpreţi de manele, orchestratori vestiţi ai muzicii lăutăreşti şi, nu în ultimul rând, formaţii de muzică tânără. Atmosferă vie, de târg, cu tarabe încărcate cu tot soiul de mărunţişuri, dulciuri, grătare pe care sfârâiau mititeii şi multă bere!

sarbatoare romi 4

Invitat de onoare al acestei sărbători a romilor organizată la Târgovişte a fost Gheorghe Răducanu, preşedintele Partidei Romilor Pro Europa, care i-a felicitat pe liderii organizaţiei dâmboviţene pentru rezultatele obţinute şi pentru implicare în activitatea socio-politică. Gheorghe Răducanu a recunoscut în faţa celor prezenţi că Partida Romilor Pro Europa Dâmboviţa este cea mai puternică filială din ţară, cu lideri adevăraţi şi dedicaţi etniei pe care o reprezintă. Cu mândrie, şeful venit de la Bucureşti a spus că Târgovişte este singurul municipiu reşedinţă de judeţ din România cu viceprimar de la Partida Romilor.

Au mai luat cuvântul: Tudorică Răducanu – viceprimar, Vasile Moise – preşedinte Partida Romilor Dâmboviţa, Cristian Stan – primarul interimar al municipiului şi Sandu Oprea – secretar executiv PSD.

sarbatoare romi 7

Mesajul premierului Dacian Cioloș cu ocazia Zilei Internaționale a Romilor

Salut cu prietenie comunitatea romă din țara noastră, care sărbătorește astăzi două evenimente de identitate: Ziua Internațională a Romilor și Sărbătoarea Etniei Romilor din România. Apreciez în mod sincer că istoria noastră în comun, pe teritoriul actualului stat, numără peste șapte secole de conviețuire pașnică, în care au existat – și există, în continuare – reciproce împrumuturi lingvistice, culturale sau meșteșugărești. Pacea și diversitatea sunt câștiguri neprețuite pentru comunități, pe care Europa le-a inclus între valorile sale.

Există, în același timp, și regretabile umbre în trecutul României și al Europei cu nomazii romi, de care trebuie să ne reamintim pentru a evita judecățile sumare care hrănesc intoleranța: sclavia romilor și deportările din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, soldate cu numeroase pierderi de vieți.

Sper să depășim anumite tendințe care s-au manifestat, în unele dintre statele europene, de a stigmatiza romii. Migrația sărăciei și excluziunea socială sunt realități cărora trebuie să le găsim soluții, nu pe care să le respingem ca indezirabile, din dorința unui confort temporar, lipsit de altruism, care nu slujește vreunui ideal sau principiu.

Dintr-o altă perspectivă, să nu uităm de marile talente pe care le-a dat această etnie cu vădite înclinații artistice, sau de capodoperele literare, muzicale și cinematografice pe care le-a inspirat.

Guvernul acordă atenție minorităților din România și sperăm ca Pachetul anti-sărăcie să contribuie substanțial la rezolvarea unor probleme în zona incluziunii sociale și accesului la educație, la dezvoltarea nivelului de trai al tuturor comunităților și etniilor din țara noastră.

sarbatoare romi 6 sarbatoare romi 8 sarbatoare romi 5 sarbatoare romi 3 sarbatoare romi 1 sarbatoare romi 2

Adaugă un Comentariu

*