Știri, Muntenia-Sud, România|duminică, iunie 13, 2021
Sunteți Aici Home » ACTUALITATE » FOTO: Nu rata expoziţia „Aurul şi argintul antic al României”, deschisă la Muzeul de Istorie din Târgovişte!

FOTO: Nu rata expoziţia „Aurul şi argintul antic al României”, deschisă la Muzeul de Istorie din Târgovişte! 

expozitie aur si argint 13

Muzeul de Istorie din Târgovişte găzduieşte, în perioada 1 noiembrie 2017 – 2 februarie 2018, o expoziţie cum nu veţi mai avea ocazia să vedeţi vreodată – „Aurul şi argintul antic al României”. Publicul poate admira 1004 arteface din metale preţioase, care acoperă aproximativ 6.000 de ani de istorie, din neolitic până în perioada antichităţii târzii. Biletul costă 8 lei, iar programul de vizitare este zilnic, între orele 09:00-17:00.

expozitie aur si argint 11

Expoziţia este realizată de Muzeul Naţional de Istorie a României, cu contribuţia a 32 de muzee din ţară, între care şi Complexul Naţional Muzeal „Curtea Domnească” Târgovişte. Veţi regăsi piese de tazaur descoperite de specialişti în ultimele două veacuri. În perioada 2013-2017, expoziţia a fost itinerantă la Timişoara, Oradea, Satu-Mare, Sibiu, Cluj-Napoca, Târgu Mureş, Alba Iulia, Buzău, Craiova, Iaşi, Constanţa, Piatra Neamţ, Suceava, Bârlad, Galaţi şi, iată, face ultimul popas la Târgovişte.

expozitie aur si argint 14

„Această expoziţie ilustrează cel mai bine noua viziune pe care Muzeul Naţional de Istorie încearcă să o impună, aceea de a se adresa nu numai publicului din capitală, ci şi celorlalţi concetăţeni. Expoziţia fost proiectată special pentru a fi văzută de locuitorii României. Din fericire, Târgovişte este unul dintre locurile unde am putut aduce această expoziţie, care înseamnă o ocazie istorică.

expozitie aur si argint 10

Am adus piese pe care majoritatea dintre dumneavoastră nu le-aţi văzut decât în manualele şcolare sau în filme documentare la televiziune. Probabil că va mai trece o generaţie până când vom fi în stare să mai facem o expoziţie de asemenea amploare, o expoziţie în care sunt adunate 1004 piese din cea mai importantă categorie a patrimoniului românesc. Dacă România are o voce înaltă şi plăcută, în acest concept al culturii europene şi mondiale, se datorează în primul rând obiectelor din metale preţioase.

Multe muzee din lume şi-ar dori să aibă ceea ce vedeţi dumneavoastră aici”, a spus Ernest Oberlander – directorul Muzeului Naţional de Istorie a României, cu ocazia vernisării expoziţiei „Aurul şi argintul antic al României” la Târgovişte.

expozitie aur si argint 9Evenimentul s-a bucurat de prezenţa deputatei PSD Oana Vlăducă – membră în Comisia pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă şi a preşedintelui Consiliului Judeţean Dâmboviţa – Alexandru Oprea. De asemenea, au participat la vernisaj directori ai instituţiilor deconcentrate şi zeci de dâmboviţeni pasionaţi de istorie.

„Eu sunt dintre aceia care cred că Târgovişte este capitala culturală a Munteniei şi trebuie să-şi revendice cu foarte multă tărie şi mult mai pregnant acest rol. Vreau să cred că, pentru următoarele trei luni, vor veni, la Muzeul de Istorie din Târgovişte, elevii şi studenţii, să vadă aceste valori inestimabile ale patrimoniului naţional cultural”, a spus Alexandru Oprea.

expozitie aur si argint 8Vernisajul expoziţiei „Aurul şi argintul antic al României” s-a încheiat cu un tur ghidat, directorul Muzeului Naţional de Istorie a României, Ernest Oberlander, dezvăluind publicului poveştile din spatele celor 1004 piese expuse la Târgovişte.

www.incomod-media.ro este partener media al evenimentului.

expozitie aur si argint 1 expozitie aur si argint 2 expozitie aur si argint 3 expozitie aur si argint 4 expozitie aur si argint 5 expozitie aur si argint 6 expozitie aur si argint 7 expozitie aur si argint 15 expozitie aur si argint 12

Adaugă un Comentariu

*