Știri, Muntenia-Sud, România|vineri, septembrie 18, 2020
Sunteți Aici Home » ACTUALITATE » FOTO: Peştera Ialomiţei a devenit catalizatorul care atrage turiştii în Bucegi

FOTO: Peştera Ialomiţei a devenit catalizatorul care atrage turiştii în Bucegi 

pestera ialomitei 2

Peştera Ialomiţei din Munţii Bucegi reprezintă o destinaţie deosebită pentru iubitorii de linişte, de mister, de taine. La ineditul monument al naturii, locul despre care se spune că ar fi un adevărat sanctuar străvechi, plin de energii, se poate ajunge, în perioada de iarnă, pe drumul Glod – Sanatoriul Moroieni – Zănoaga – Bolboci – Padina – Peştera Ialomiţei. Vara posibilităţile sunt mai multe, inclusiv telecabina Buşteni – Babele – Peştera.

pestera ialomitei 1

Iubitorii muntelui pot pătrunde pe culoarele enigmatice ale peşterii în condiţii de siguranţă, folosind pasarele solide din metal, iar sistemul de iluminat asigură o bună vizibilitate asupra formaţiunilor geologice existente în interior. Toate aceste condiţii au fost asigurate după ce Consiliul Judeţean Dâmboviţa a implementat cu succes un proiect cu fonduri europene nerambursabile care a vizat punerea în valoare a acestui obiectiv natural.

pestera ialomitei 3Peştera fiind accesibilizată publicului, numărul vizitatorilor a sărit de 80.000 de mii în doar patru luni de la momentul redeschiderii, pe 25 iulie 2015. Practic, Peştera Ialomiţei a devenit locaţia favorită a celor care vizitează Bucegii. De fapt, cei mai mulţi turişti ajung în partea dâmboviţeană a Munţilor Bucegi datorită Peşterii Ialomiţei! Cei care vor să înnopteze în zonă au la dispoziţie mai multe pensiuni turistice, spaţiile de cazare ale mănăstirii din apropiere sau Hotelul Peştera, situat la doar câteva sute de metri distanţă.

pestera ialomitei 5

La intrarea în Peșteră se află Mănăstirea Ialomiței, ridicată în secolul al XVI-lea, ctitorită de voievodul Țării Românești, Mihnea cel Rău. De altfel, prima sală a Peșterii, lungă de 115 metri, lată de 15 metri şi a cărei înălţime ajunge până la 25 de metri, poartă chiar numele acestui domnitor. Urmează galeria numită Pasaj cu lungimea de 20 m și lățimea între 1-8 m, în timp ce înălțimea variază între 1,5-2 m. Sălile Decebal și Sfânta Maria sunt legate între ele și au dimensiuni modeste: lungime între 10-30 m și înălțime între 2-10 m. După o nouă galerie lungă de 40 m, urmează sala La Răspântie și sala cu cele mai mari dimensiuni din toată peștera – Sala Urșilor sau Sala Mare având 72 m lungime, 35 m lățime și 25 m înălțime. Din Sala Urșilor se deschide o galerie de 2 m înălțime denumită Fundul Peșterii. Urmează Galeria Apelor până la Altar în care curge pârâul Peșterii.

pestera ialomitei 6 pestera ialomitei 4

Adaugă un Comentariu

*