Știri, Muntenia-Sud, România|joi, octombrie 29, 2020
Sunteți Aici Home » ACTUALITATE » FOTO: Peştera Ialomiţei din Bucegi a fost redeschisă publicului, după executarea lucrărilor de punere în valoare

FOTO: Peştera Ialomiţei din Bucegi a fost redeschisă publicului, după executarea lucrărilor de punere în valoare 

pestera ialomi'ei 8

Sâmbătă – 25 iulie 2015, Peştera Ialomiţei, din Munţii Bucegi, a fost redeschisă publicului, după finalizarea lucrărilor de reabilitare şi modernizare a infrastructurii tehnice, proiect derulat de Consiliul Judeţean Dâmboviţa în mare parte cu finanţare europeană nerambursabilă. Valoarea totală a investiţiei a depăşit 6,4 milioane de lei. Contractul de finanţare a fost semnat în luna mai 2012, iar execuţia a început doi ani mai târziu, în mai 2014.

„Suntem părtași astăzi, în inima munților Bucegi, la crearea unui reper esențial pentru tot ceea ce înseamnă cadrul natural fabulos care ne înconjoară”, a precizat Adrian Ţuţuianu – preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa.

pestera ialomitei 7Momentul inaugural a fost unul inedit, locul discursurilor lungi şi plictisitoare fiind luat de muzica bună. Concertul extraordinar susţinut de Orchestra de cameră „Muntenia” şi Corala „Valachia Christiana” a Arhiepiscopiei Târgoviştei a fost trăit la maximum de sutele de participanţi, repertoriul ales fiind unul de înaltă ţinută.

La invitaţia preşedintelui CJ, au fost prezenţi, astăzi, în Bucegi, la redeschiderea Peşterei Ialomiţei, probabil cel mai important reper turistic al judeţului Dâmboviţa, miniştri, secretari de stat, europarlamentari, senatori, deputaţi, şefi din administraţia publică locală, directori ai instituţiilor deconcentrate, primari, o delegaţie a Consiliului Raional Ştefan Vodă din Republica Moldova şi, evident, mulţi iubitori ai muntelui.

pestera ialomitei 10

I-am remarcat printre oaspeţii de seamă pe Adrian Năstase – fost premier al României, pe miniştrii Graţiela Gavrilescu – Mediu; Eugen Teodorovici – Finanţe; Sorin Câmpeanu – Învăţământ, pe eurodeputata Viorica Dăncilă şi pe directorul Agenţiei de Dezvoltare Regională Sud Muntenia – Liviu Muşat. Din multitudinea de parlamentari de Dâmboviţa, nu au urcat astăzi la Peştera Ialomiţei decât senatorii Leonardo Badea şi Valentin Calcan şi deputaţii Carmen Moldovan şi Ion Pârgaru. A venit în schimb deputatul de Argeş Cătălin Rădulescu, un foarte bun prieten al preşedintelui CJD Adrian Ţuţuianu, după cum s-a exprimat şeful administraţiei dâmboviţene. De asemenea, au răspuns invitaţiei Mircea Cosma – preşedintele Consiliului Judeţean Prahova şi cunoscutul publicist Lucian Avramescu.

pestera ialomitei 4

Proiectul de reabilitare a Peşterii Ialomiţa a presupus: modernizarea aleii de acces pietonal care asigură legătura între drumul existent şi Peştera Ialomiţei; refacerea căilor de acces în peşteră şi înlocuirea podeţelor şi scărilor interioare; Refacerea instalaţiilor electrice; amenajarea unui punct nou de informare turistică şi taxare care îl va înlocui pe cel vechi; modernizarea platformei exterioare (la intrarea pe traseul vizitabil).

Intenţia administraţiei judeţului Dâmboviţa, prin toate proiectele pe care le derulează în Munţii Bucegi, este de a transforma zona Padina-Peştera într-o staţiune turistică de interes naţional.

„Suntem binecuvântați să ne bucurăm aici, în județul Dâmbovița, de bogății naturale unice și cred că am săvârși un păcat irecuperabil dacă nu ne-am pune tot sufletul pentru potențarea lor”, a concluzionat Adrian Ţuţuianu.

pestera ialomitei 5 pestera ialomitei 9 pestera ialomitei 1 pestera ialomitei 2 pestera ialomitei 3

4 Răspunsuri la FOTO: Peştera Ialomiţei din Bucegi a fost redeschisă publicului, după executarea lucrărilor de punere în valoare

 1. moshu49

  …un partid, dacă pot să mă exprim astfel, care ştie să-şi omagieze puşcăriaşii, puşcăriabilii, penalii („printre oaspeţii de seamă”, cum ne spune autoarea) şi care nici pe violatori nu-i uită.
  deh, şcoala FSN (frontul salvării nomenclaturii, pentru neiniţiaţi!).
  cînd o fi să fie (sper să apuc), pentru sănătatea naţiei s-o faceţi prin implozie! :(

   
 2. Posta Nicolae

  O intrebare, pentru viitoare mea calitate de vizitator al Pesterii: voi primi si eu casca sau voi veni cu ea de acasa ?

   
  • Incomod

   Nu, dl Posta, nu veţi primi! Trebuie să veniţi cu ea de acasă…

    
 3. fabian

  În plus, daca vreti sa vedeti ceva in pestera, ar fi bine sa vorbiti cu administratorii sa stinga luminile cand intrati si sa mergeti cu lanterna, altfel, nu vedeti nimic, iluminatul este varza, reflectoare puse total aiurea care bat direct in ochi, de nu poti vedea nimic.

   

Adaugă un Comentariu

*