Știri, Muntenia-Sud, România|joi, octombrie 29, 2020
Sunteți Aici Home » ACTUALITATE » FOTO: „R-omul de lângă tine”, sărbătoare de promovare a tradiţiilor romilor din Dâmboviţa

FOTO: „R-omul de lângă tine”, sărbătoare de promovare a tradiţiilor romilor din Dâmboviţa 

romi 10

Astăzi, au debutat la Târgovişte manifestările dedicate Zilei Internaţionale a Romilor, care se sărbătoreşte în întreaga lume pe 8 aprilie. Este pentru prima dată când se organizează, sub genericul „R-omul de lângă tine”, acţiuni cultural-educative, sportive şi de promovare a tradiţiilor etiniei pe parcursul a trei zile. Evenimentele se vor încheia vineri, 8 aprilie, cu un concert în Piaţa Mihai Viteazul, cu participarea extraordinară a unor artişti consacraţi, precum: Nico, Alex Velea şi Minodora.

romi 1

Organizatorii au gândit un program diversificat, respectiv: seminare; piese de teatru şi proiecţii de film în aer liber; concursuri foto şi de creaţie; expoziţii tematice; momente artistice. De asemenea, în cadrul „Galei de excelenţă a romilor”, vor fi răsplătiţi cei mai de seamă reprezentanţi ai etniei. Toate aceste acţiuni se vor desfăşura la sediul Partidei Romilor Pro-Europa. Totodată, în Piaţa Mihai Viteazul se va organiza, joi şi vineri, un târg tradiţional meşteşugăresc. Vizitatorii se vor putea bucura deopotrivă şi de muzica specifică romilor.

romi 8Tudorică Răducanu – preşedintele Partidei Romilor Pro-Europa Târgovişte a insistat, în debutul manifestărilor, asupra necesităţii integrării romilor în comunităţile locale, în special prin educaţie.

„Ca să putem să facem acest lucru, noi trebuie să ne ducem copiii la şcoală şi mai trebuie să modernizăm aceste cartiere, să facem infrastructura, reţea de apă, de canalizare, iluminat. Le mulţumesc colegilor din Consiliul Local Târgovişte şi primarului interimar Cristian Stan, pentru că au fost alături de comunitatea romilor”, a spus Tudorică Răducanu.

romi 2Tot pentru colaborare cu autorităţile publice şi o bună comunicare a militat şi Vasile Moise – preşedintele Partidei Romilor Pro-Europa Dâmboviţa, punctând că este bine ca reprezentanţii administraţiilor locale din judeţ să nu mai facă abstracţie de etnicii romi. Numai în acest fel se va putea pune bazele unei convieţuiri în termeni civilizaţi.

Prezenţi la conferinţa de presă organizată în debutul manifestărilor de la Târgovişte, reprezentanţii autorităţilor publice judeţene şi târgoviştene au vorbit despre relaţia normală şi firească ce s-a statuat între majoritari şi minoritarii romi şi au promis sprijin în ceea ce priveşte investiţiile edilitar-gospodăreşti.

romi 3Data de 8 aprilie a fost adoptată ca Zi Internaţională a Romilor în anul 1971, cu ocazia primului Congres Internaţional al Romilor de Pretutin deni, care s-a desfăşurat la Londra. Pe 22 aprilie 2006, Parlamentul României a doptat, cu majoritate de voturi, proiectul de lege iniţiat de deputatul Nicolae Păun, privind declararea zilei de 8 aprilie drept „Sărbătoarea etniei romilor din România”.

romi 9 romi 4 romi 6 romi 5

Adaugă un Comentariu

*