Știri, Muntenia-Sud, România|miercuri, august 5, 2020
Sunteți Aici Home » SPORT » FOTO: Traversarea Bucegi-Leaota, expediţie de succes pentru montaniarzii dâmboviţeni!

FOTO: Traversarea Bucegi-Leaota, expediţie de succes pentru montaniarzii dâmboviţeni! 

traversare bucegi-leaota 3

Trei experimentaţi montaniarzi dâmboviţeni – Ileana Bocanciu, Nicu Posta şi Ionel Glodeanu, autointitulaţi „dinozauri”, au finalizat cu brio traversarea Bucegi-Leaota. A fost o tură lungă (37 km), grea (16 ore) şi necesară, având în vedere că Asociaţia Chindia Jurasic Park a programat pentru această vară cucerirea celor mai înalte vârfuri din Suedia şi Finlanda, vârfuri aflate dincolo de Cercul Polar de Nord. Următoarea etapă intermediară se va consuma în perioada 4-9 mai, când vor urca pe vârful Ben Nevis – Scoţia (1.344 m), cel mai înalt din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord.

traversare bucegi-leaota 2

Pentru Traversarea Negru Vodă, „dinozaurii” au ales varianta dinspre Bucegi spre Leaota, cu plecare de la Cabana Padina (1.509 m), unde au ajuns cu sprijinul preşedintelui Asociaţiei Ecologice Floare de Colţ – Marius Prundaru.

„După o trezire matinală, startul s-a dat la ora 05:00, pe o vreme relativ închisă (fără stele pe cer), cu ceață și vânt ușor. A urmat o ascensiune pe un traseu cu alternanță de pământ-zăpadă moale, iar după două ore grele s-a ajuns în Șaua Strungulița, pe o ceață deasă care deja ne-a creat probleme de orientare. Vremea se anunța schimbătoare, când închisă, când însorită, dar fără precipitații. În aceste condiții, traversarea a continuat cu parcurgerea traseului de creastă și atingerea următoarelor puncte: șaua Bucșa (1706 m) – vârful Bucșa (1.848 m) – șaua Dudele (1.910 m) – culmea Pietrele Albe – vârful Sântilia Mare (1.899 m) ajungându-se în uriașa șa numită Curmătura Firaelor, loc de intersecție de poteci (cu coborâre spre Fundățica), dar și de schimbare de direcție.

traversare bucegi-leaota 4

Urmează alte vârfuri de altitudine medie: Secările (1.889 m) – Cumpărata Crucii – Jugureanu (1.746 m) – Mitarca (1.829 m) și un ultim urcuș accentuat spre cea mai înaltă cotă a masivului, vârful Leaota (2.133 m). După aproximativ 10 ore de mers, pe potecă curată sau prin porțiuni cu zăpadă mare și moale (prin zonele de pădure), am ajuns pe vârful Leaota unde suntem așteptați, cu ceai și energizante, tot de Marius Prundaru.

traversare bucegi-leaota 1

Astfel, o nouă cotă, un nou vârf simbolic este atins în cadrul deja cunoscutului TOP 100, topul cuceririi a 100 de vârfuri din România până la sărbătoarea Centenarului Marii Uniri. Urmează coborârea de pe vârful Leaota și ajungerea, după alte mai bine de 5 ore, la mașina care ne aștepta în zona Mănăstirii de la Ziduri, pe malul pârâului Marginea Domnească”, povesteşte Nicolae Posta – preşedintele Asociaţiei Chindia Jurasic Park.

Desfășurată pentru prima dată în perioada 7-9 decembrie 1983, traversarea „de iarnă” din Leaota în Bucegi a devenit, de-a lungul timpului, o provocare pentru montaniarzii dâmbovițeni grupați în jurul Asociaţia de Turism Chindia. În anii următori, ea a căpătat și un nume simbolic („Negru Vodă”) fiind programată în general, în prima duminică “cu lună plină” din luna februarie.

Adaugă un Comentariu

*