Știri, Muntenia-Sud, România|luni, septembrie 28, 2020
Sunteți Aici Home » Sud-Muntenia » Dâmboviţa » FOTO: Trecutul, prezentul şi viitorul, mână în mână la „Zilele oraşului Răcari”

FOTO: Trecutul, prezentul şi viitorul, mână în mână la „Zilele oraşului Răcari” 

manifestari racari 2017 - 1

Zilele orașului Racari au debutat într-un mod inedit la conacul Ion Ghica din Ghergani, în faţa capelei unde sunt înmormântaţi iluştrii membri ai familiei de cărturari şi politicieni. A fost o întâlnire care a provocat emoții în rândul participanților, prin evocarea marelui român Ion Ghica. Amfitrionul evenimentului a fost Marius Caraveteanu – primarul orașului Racari și președintele PNL Dâmbovița.

La umbra falnicilor copaci din parc, dar și la umbra istoriei, au vorbit despre personalitatea lui Ion Ghica, fostul ministru de Externe – senatorul Titus Corlatean, profesorul Silviu Miloiu de la Universitatea valahia Târgovişte, Gheorghe Vlad Nistor – vicepreședinte PNL și profesorul răcărean Ion Livede.

manifestari racari 2017 - 2

„Ion Ghica a avut totdeauna gândire creativă şi ataşată valorilor. A construit şi la Ghergani aşa cum a construit în viaţă în diferitele demnităţi avute. A fost o personalitate foarte activă, care a reuşit să fie întotdeauna echilibrat şi să înţeleagă rosturile României. Ne aflăm acum într-un loc care poartă pecetea acestei personalităţi deosebite. Pentru Ion Ghica, memoria era foarte importantă. A scrkis mult despre modul în care trebuie să păstrăm şi să înţelegem patrimoniul ce ne-a fost lăsat moştenire”, a precizat profesorul Silviu Miloiu, de la Universitatea Valahia din Târgovişte.

Marius Caraveţeanu a spus că, prin astfel de manifestări pe care doreşte să le pemanentizeze la Răcari, vrea să facă cunoscută istoria acestor locuri, pe oamenii care au contribuit la dezvoltarea tarii, pe cei care nu au precupeţit nici un efort în lupta pentru modernizarea României. „Dacă nu ne cunoaștem trecutul, să nu avem pretenții prea mari de la viitor”, a spus Caraveteanu. Capela unde se află pentru odihna veșnică trupurile membrilor familiei Ghica a fost construita de arhitectul Grigore Cherchez.

manifestari racari 2017 - 3

Irina Macedonski, urmaşa marelui poet Alexandru Macedonski, a venit la Gherghani pentru a o reprezenta pe Irina Ghica, nepoata marelui om de stat Ion Ghica. Tânăra a vorbit cu emoție despre aceste locuri, despre familia sa. Anul trecut, a spus Irina Macedonski, la Gherghani a fost lansată monografia domeniului Ghica de la Gherghani. Lucrarea a fost scrisă de regretata Roxandra Beldiman, fiind ultima carte a acesteia.

Titus Corlatean a promis că va face tot ce îi stă în putință pentru a promova aceste locuri încărcate de istorie, de personalitatea lui Ion Ghica, iar Gheorghe Vlad Nistor a punctat că Ion Ghica este unul dintre simbolurile unei lumi în formare. Ghica face parte dintr-o generatie care a văzut România născându-se. Cu mult har au mai susținut alocuțiuni Gabriel Plaiasu – secretar PNL Dâmboviţa şi profesorul Ion Livede. Evenimentul de la capela familiei Ghica s-a încheiat cu o depunere de coroane. Oaspeții au fost apoi conduși să viziteze Școala din Gherghani.

manifestari racari 2017 - 5La ora 13:00, în sala de festivități a Liceului Teoretic „Ion Ghica”, a început cea de-a doua parte a zilei culturale de la Racari. În cadrul ședinței solemne a Consiliului Local, a fost acordat primul titlu de cetăţean de onoare din istoria oraşului Racari, profesorului Iordan Gheorghe Bărbulescu – președintele Senatului şi decanul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative. În decizia de acordate a acestui titlu s-a ţinut cont de meritele profesorului Iordan Bărbulescu pe tărâmul educaţional, politic şi diplomatic. Profesorul Bărbulescu a făcut parte din comisia de negociatori români pentru aderarea țării noastre la Uniunea Europeană.

manifestari racari 2017 - 6

De asemenea, au fost premiați cei mai buni reprezentanți ai comunității în 2017: „Omul anului” – Vasile Nicolae Călin, pentru curajul de care a dat dovadă in acțiunea de salvare a unei fetițe care a cazut intr-un puț; „Educatorul anului „- Cristina Mihaela Ştefan; „Învăţătorul anului” – Maria Niculae; „profesorul anului” – Vasile Mugurel Tănase; „Poliţiştul anului” – Simion Dorel Didi; „Jandarmul anului” – Dumitrescu Gabriel şi „Pompierul anului” – Bucur Eugen.

manifestari racari 2017 - 4Primarul Marius Caraveteanu i-a recompensat și pe cei mai buni elevi ai oraşului, începând cu clasa pregătitoare şi terminând cu clasa a XII-a, plus cei care au obţinut rezultate deosebite la olimpiadele şi concursurile şcolare. De asemenea, au fost premiaţi şi absolvenţii care au avut cele mai mari medii la evaluarea naţională şi bacalaureat: Dicu Gheorghe Daniel, respectiv Ştefan Mara Mihaela.

Au fost prezenți la acest eveniment şi cei doi vicepreședinți ai Consiliului Judetean Dâmbovita, Claudia Gilia şi Alin Manole.

Edilul de la Răcari a vorbit în cadrul acestei ședințe festive despre obiectivele realizate în ultimul an pe teritoriul oraşului şi în cartierele componente. Marius Caraveteanu nu a trecut cu vederea nici nerealizările, punctând că nu i se datorează, fiind vorba de neimplicarea altor instituții, respectiv Compania de Apă Târgoviște Dâmbovița, a cărei echipă managerială a fost criticată aspru de primarul de la Racari.

Claudia Gilia, vicepreşedite CJ Dâmboviţa, i-a promis că se va preocupa să detensioneze situaţia şi să găsească soluții de rezolvare a problemelor aparute.

manifestari racari 2017 - 7

Adaugă un Comentariu

*