Știri, Muntenia-Sud, România|joi, octombrie 29, 2020
Sunteți Aici Home » ACTUALITATE » FOTO: Ziua Artileriei Terestre, sărbătorită pentru prima dată în Garnizoana Târgovişte

FOTO: Ziua Artileriei Terestre, sărbătorită pentru prima dată în Garnizoana Târgovişte 

ziua artileriei 1

10 noiembrie este ziua când sunt sărbătoriţi militarii români din Artileria Terestră, în general fără fast, de parcă această armă ar fi mai puţin importantă ca celelate. La Târgovişte, abia acum, în 2015, s-a marcat acest moment important din istoria Armatei Române.

Iniţiativa i-a aparţinut col.(r) dr. Radu Vasile – fost comandant al Unităţii de Artilerie Terestră Teiş, care a fost ajutat de col.(r) Georgescu Niculae şi col. Şerban Marinică – şef secţie Statul Major al Forţelor Terestre. La manifestări au participat foşti comandanţi ai Divizinului de Autotunuri Teiş şi cadre militare din Garnizoana Târgovişte, nu neapărat artilerişti. Cu toţii s-au arătat bucuroşi pentru acest început şi şi-au exprimat speranţa că de acum înainte, la Târgovişte, se va celebra aşa cum trebuie „Ziua Artileriei Terestre”.

ziua artileriei 2 ziua artileriei 3

Evenimentul a debutat la UM 01402 Teiş, la monumentul din Cimititul de Onoare Românesc, unde au fost comemoraţi eroii artilerişti. Participanţii s-au reunit apoi la Cercul Militar, unde a fost organizat un simpozion în cadrul căruia vorbitorii au prezentat istoria Artileriei Terestre şi evoluţia unităţilor de artilerie din Garnizoana Târgovişte. La final, col.(r) dr. Radu Vasile a înmânat diplome de onoare colegilor de armă.

Pe 10 noiembrie 2015, s-au împlinit 172 de ani de la momentul înfiinţării primei baterii de artilerie a Ţării Româneşti, prin porunca domnitorului Gheorghe Bibescu, după ce a primit în dar din partea sultanului, la finalul unei vizite la Constantinopol, patru tunuri cu ţeava din bronz (calibru 80 mm), ca să „slujească întru paza bunei rânduieli şi liniştei obşteşti”. Acesta a fost momentul naşterii artileriei ca armă de sine stătătoare.

CITEŞTE AICI ISTORIA ARTILERIEI

ziua artileriei 9 ziua artileriei 4 ziua artileriei 5 ziua artileriei 6 ziua artileriei 7 ziua artileriei 8

Adaugă un Comentariu

*