Știri, Muntenia-Sud, România|luni, iunie 1, 2020
Sunteți Aici Home » REPORTAJ » FRUMUSEȚE ȘI LEGENDĂ ÎN BUCEGI! Cei care ajung în munți se îndrăgostesc imediat de aceste locuri. VEZI VIDEO!

FRUMUSEȚE ȘI LEGENDĂ ÎN BUCEGI! Cei care ajung în munți se îndrăgostesc imediat de aceste locuri. VEZI VIDEO! 

bucegi

Frumusețea Bucegilor este greu de descris în cuvinte. Munții trebuie explorați, iar cei care ajung în masivul Bucegi se îndrăgostesc imediat de aceste locuri. În Bucegi nu te atrag doar peisajele mirifice, ci și misterioasele legende transmise din generație în generație.

Se spune că Masivul Bucegi este străbătut de tuneluri subterane care ating chiar și sute de kilometri, tuneluri care ar fi fost descoperite de sateliții Pentagonului – Departamentul american al apărării. Se mai afirmă, de asemenea, că Bucegii ar ascunde ceva care poate fi asimilat cu legendara “Gură de Rai”. Este vorba despre o zonă cu o suprafaţă de aproximativ un kilometru pătrat care are efecte benefice uluitoare asupra organismului uman.

VEZI VIDEO, partea I

Pentru turiști, Babele și Sfinxul din Bucegi reprezintă simple monumente ale naturii. Figuri dăltuite în piatră de vânt, ploaie și zăpadă. Pentru cei atrași de fenomenele paranormale, Babele și Sfinx sunt locuri sacre, intrări spirituale către tunelurile de legătură cu Egipt și Tibet.

Într-o altă legendă se vorbește despre faptul că pe Vârful Omu ar fi un sanctuar dacic. Cert este că pe crestele Bucegilor se înregistrează un nivel foarte mare de radiații, pe care specialiștii nu au putut să le explice. Poate și datorită acestor fenomene stranii, pe vremea primului domnitor din dinastia Basarabilor, platoul Bucegilor a fost interzis pentru oamenii de rând. Acolo se antrenau unitățile de elită ale armatei domnitorului, folosite doar în caz de mare primejdie.

Astăzi, Munții Bucegi sunt privatizați aproape în totalitate. Statul mai deține doar 30% din suprafața Parcului Natural Bucegi, care se întinde pe 32.500 de hectare. Masivul Bucegi are formă de potcoavă deschisă spre sud din centrul căreia izvorește râul Ialomița și se desfășoară pe teritoriul județelor Dâmbovița, Prahova și Brașov.

Nici în ziua de azi nu se ştie de ce, în 1993, pe parcursul lunii august, Munţii Bucegi au „jucat” pur şi simplu. Câteva sute de cutremure de mică intensitate s-au înregistrat atunci în zonă. Nu se cunoaşte nici sursa celor 7 izvoare, situate pe valea superioară a Ialomiței, în apropierea lacului Scropoasa, și care constituie un alt punct de atracție în Bucegi.

Scrierile vechi pomenesc despre apa vie din care a băut Zalmoxe, înainte de a deveni zeu. Oamenii de știință au dovedit ulterior că apa de la 7 izvoare este cea mai pură din întreaga Europă. Specialiştii au constatat că se „alimentează” dintr-un lac subteran imens. Cert este că debitul este de 4.000 de litri pe secundă. Toate aceste informaţii au fost secretizate de autorităţile comuniste.

La 7 izvoare s-au făcut numeroase studii, între 1927 și 1935, iar cercetătorii români și străini au arătat că încărcătura de bacterii din apa acestui izvor este zero, un fapt unic în lume. Misterele muntelui se împletesc cu anumite certitudini. Se spune că aici venea Zamolxe, zeul dacilor, să bea apă. Dacii i-au spus „zona nemuririi”. Simbolul celor şapte izvoare era încrustat nu numai pe scuturile dacilor, dar se găseşte şi pe Columna lui Traian.

Cele 7 izvoare nu au secat niciodată, iar studiile de laborator întreprinse încă din 1927 relevă un standard de calitate extrem de ridicat, nivelul de bacterii fiind aproape de zero. La fel și cantitatea de azotați și azotiți. După cercetările realizate în perioada 1981 – 1982, Ceaușescu a cerut ca zona să fie închisă, iar accesul la rezultatele analizelor să fie limitat.

Studiile de la 7 Izvoare au fost reluate după revoluția din decembrie 1989 de către un institut din Germania, care a stabilit că apa din Munții Bucegi are parametrii necesari pentru a sta alături de alte produse celebre din Occident.

Turbăria Lăptici constituie un alt punct de atracție al Bucegilor. Turbăria Lăptici este rezervație naturală de peste 50 ani. Reprezintă o mlaștină acoperită de mușchi, stratul de turbă atingând în multe locuri 1 m. Este singurul loc din țară în care se găsește un relict glaciar, respectiv salcia de turbă.

Rezervația naturală Turbăria Lăptici se află pe malul stâng al pârâul Scândurarilor. Apele curgătoare din amonte de rezervație, o strabat divizaându-se în firișoare mici, apoi se colectează în vai mai adânci, cele mai multe vărsându-se în râul Ialomița. Apa mlaștinei, de culoare ușor gălbuie, are un pH cuprins între 4,5 – 5,5.

VEZI VIDEO, partea II-a

Adaugă un Comentariu

*