Știri, Muntenia-Sud, România|luni, martie 1, 2021
Sunteți Aici Home » ACTUALITATE » GATA CU UMILINŢA! Persoanele cu handicap scapă de reevaluările anuale

GATA CU UMILINŢA! Persoanele cu handicap scapă de reevaluările anuale 

scaun handicap

Propunerea legislativă iniţiată de deputatul PSD Mircea Drăghici, care urmăreşte să înlăture abuzurile și umilinţele la care sunt supuse persoanele cu dizabilităţi prin rechemări infinite la comisiile de evaluare, a fost adoptată de Camera Deputaţilor, marţi, cu o largă majoritate.

“Mă bucur foarte tare că am reușit să transform în realitate propunerea legislativă care prevede corectarea nedreptăților și a umilințelor pe care persoanele cu handicap erau nevoite să le îndure ori de câte ori erau chemate pentru reevaluare la Comisie.

Conform datelor furnizate de Direcția Generală pentru Protecția Persoanelor cu Dizabilități din cadrul Ministerului Muncii, numai în anul 2013 au fost chemate pentru reevaluare un număr de 7.448 de persoane care aveau un termen permanent al certificatului de încadrare în grad şi tip de handicap.

Această situație trebuia să înceteze, iar punerea în aplicare a legii pe care am inițiat-o va pune capăt unui lung șir de momente dureroase pe care persoanele cu dizabilități și familiile lor le-au îndurat de-a lungul anilor”, a afirmat chestorul Camerei Deputaților, social-democratul Mircea Drăghici.

Mircea Drăghici, deputat PSD de Argeş (Foto: Adevărul)

Mircea Drăghici, deputat PSD de Argeş (Foto: Adevărul)

Inițiator unic al propunerii legislative, deputatul argeșean a obținut o victorie rară în Parlament, fiind printre puținii aleși care au reușit să atragă sprijinul colegilor din toate grupurile parlamentare, atât din Senat, cât și din Camera Deputaților, legea fiind adoptată cu 336 de voturi din totalul de 337 de parlamentari prezenți.

“Faptul că, în Săptămâna Mare, indiferent de culoarea politică, colegii mei parlamentari m-au susținut pentru a face dreptate și pentru a aduce un lucru bun în viața acelora dintre noi care au fost văduviţi de soartă, reprezintă pentru mine un semn de binecuvântare de la Dumnezeu. De asemenea, vreau să mulțumesc mass-mediei pentru că a prezentat aceste cazuri dureroase, punând pe agenda publică o problemă veche a cărei soluție o vom avea în momentul implementării acestui proiect de lege. Pe lângă beneficiarii direcți ai conținutului acestui proiect legislativ, respectiv persoanele cu dizabilități, personal, mă simt împlinit și mulțumit să știu că unul dintre proiectele pe care le-am susținut cu toată convingerea în dezbaterile din comisii, la întâlnirile cu reprezentanții Ministerului Muncii, se transformă în realitate”, a menționat deputatul PSD.

Proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea art. 59 din Legea nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap prevede ca persoanele pentru care Comisia de evaluare a stabilit un termen permanent al certificatului de încadrare în grad şi tip de handicap să se prezinte pentru reevaluare doar în situaţia în care se solicită acest lucru ca urmare a agravării condiţiei lor medico-psiho-sociale sau în cazul în care sunt convocaţi de către structurile competente în cazul unor suspiciuni justificate în respectarea prevederilor legale privind încadrarea în grad şi tip de handicap.

Sursa: Prompt Media

Răspuns la GATA CU UMILINŢA! Persoanele cu handicap scapă de reevaluările anuale

 1. Nicolae

  Domnule deputat Mircea Draghici sunteti un mare om de omenie care intelegeti suferintele celor bolnavi dar si ale celor din familile acestora care-i ingrijesc.
  Acesti bolnavi care nu au brate,piciore cei care sufera de boli grave ca epilepsia care duce la caderi in orice loc si in orice moment,fac convulsii grave si frecvente incordandu-se si oprinduli-se chiar respiratia pentru un moment,isi pierd cunostinta timp de la 2 minute la 4-5 cat si alte stari ce te ingrozesc cand asisti la asa ceva si devi nepuntincios a face ceva ,te rogi la bunul dumnezeu ca sa treaca acele momente de groaza.
  Propunerea legislativa este bine venita si mai cu seama ca apare in”Saptamana mare”speram ca presedintele Basescu s-o aprobe si aceasta sa intre imediat in aplicare astfel ca umilintele bolnavilor sa se reduca mai cu seama din acest punct de vedere.Ramane totusi indemnizatia lor de 253 roni /luna pe care o primesc in ultimele zile ale lunii urmatoare NU ALUNII IN CURS,deci tot cu o luna in urma.
  Este bine de stiut ca la aceasta indemnizatie de 293 s-a adaugat cu ceva ani in urma SUMA CE LE REVENEA PENTRU ABONAMENTUL TELEFONIC CARE ERA PE ATUNCI OBTINUTA CU SCUTIRE PE BAZA DE DOSAR.
  Deci nu era o majorare ci un drept cuvenit inclus in indemnizatie.Corect acesti bolnavi au doar 243 roni ca bani de alimentatie,medicamente,tratamente si multe alte cheltueli.
  Nu se pot utiliza biletele de calatorie pe mijloacele de transport in comun pentru ca acestia nu pot fi transportati in acestea in majoritatea cazurilor,sau deplasare din provincie la centre judetene nu se iau in seama biletele lor de catre firme particulare,dar in mare parte este greu de deplasat a majoritatii acestora, se transporta cu taxiu in cazul in care in familie nu este o masina mica.
  Cat priveste majorarea inemnizatiei lor de a ajunge azi la 293 roni cu acea adaugare de taxa abonament telefonic (de cca 40 de roni),de pe vremea chiar inainte de ’89 daca nu ma insel,NU a mai crescut cu nimic.
  Cred ca eronat se spune ca a fost o crestere in 2008!!!! CU CAT???.
  Poate cineva arata evolutia acestei indemnizatii de handicap in timp si in concordanta cu cresterea salariului mediu si a inflatiei. Poate cineva trai cu acesti bani in situatia in care acestia se afla?.
  Un gest de omenie si de dreptate facut acestora prin aceasta propunere legislativa ce speram cu ajutorul lui Dumnezeu sa se aprobe si aplice.
  Miercurea mare a anului Domnului 2014,data zilei de 16 aprilie.
  ASA SA NE AJUTE DUMNEZEU.

   

Adaugă un Comentariu

*