Știri, Muntenia-Sud, România|marți, octombrie 20, 2020
Sunteți Aici Home » ADMINISTRAŢIE » Gata, e bătut în cuie! Dâmboviţa rămâne fără cinci spitale

Gata, e bătut în cuie! Dâmboviţa rămâne fără cinci spitale 

Guvernul a aprobat proiectul de hotărâre iniţiat de Consiliul Judeţean Dâmboviţa privind reorganizarea unităţilor spitaliceşti din subordine. Practic, de la 1 ianuarie 2011, nu vom mai avea ca unităţi de sine stătătoare Spitalul Municipal Târgovişte, Spitalul de Psihiatrie Ochiuri, Centrul de Sănătate Voineşti, Centrul de Recuperare Neuromotorie Gura Ocniţei şi Sanatoriul TBC Moroieni, care vor deveni secţii externe ale Spitalului Judeţean din Târgovişte.

Măsura nemulţumeşte atât cadrele medicale, cât şi pe unii reprezentanţi ai autorităţilor locale. Primarul comunei Voineşti, Gabriel Sandu, consideră că decizia face praf  autonomia locală. “Spitalul de la Voineşti a fost dintotdeauna al nostru, al celor care locuiesc pe Valea Dâmboviţei. L-am întreţinut cum se cuvine, nu are datorii”, ne-a declarat Gabriel Sandu.

În momentul de faţă, Primăria Voineşti se judecă cu Guvernul României şi Consiliul Judeţean Dâmboviţa. Instanţa trebuie să stabilească cine este proprietarul de drept al Spitalului din Voineşti. Procesul a ajuns la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Situaţia pare cu adevărat critică la Secţia Psihiatrie a Spitalului Municipal din Târgovişte. Medicii şi asistenţii au organizat câteva mitinguri în faţa Consiliului Judeţean încercând să atragă atenţia autorităţilor  că nu este normal ca singura secţie de psihiatrie acuţi din judeţ să fie mutată într-o comună, la 20 de kilometri de Târgovişte.

“Discuţiile au fost zadarnice. Nu a interesat pe nimeni problema noastră. A fost luată o decizie politică şi atât”, consideră  dr. Lorentina Florescu, şefa de secţie. Medicii de la Psihiatrie îşi vor da demisia, dacă vor fi obligaţi să mute garda la Ochiuri. “Bolnavul psihic este discriminat. Toate celelalte afecţiuni sunt tratate la Târgovişte, iar suferindul psihic nu are această şansă”, declară Leontina Florescu.
Cu stupefacţie a primit vestea desfiinţării şi dr. Mariana Săvulescu, directorul Spitalului de Psihiatrie de la Ochiuri. “Trebuie să vedem ce se întâmplă, ce se urmăreşte. Oricum, nu este bine ca un spital de o asemenea importanţă să fie desfiinţat. Pentru condiţiile de la Ochiuri, pentru asistenţa medicală acordată bolnavilor, am fost apreciaţi până dincolo de hotarele ţării. Este un spital unic în România, prin dotări şi profesionalism”, susţine Maria Săvulescu.

Florin Popescu, preşedintele Consiliului Judeţean – administratorul celor cinci spitale a precizat că administraţia judeţului intenţionează să dea unităţile medicale pe mâna austriecilor de la Vamed, cei care se ocupă şi de Spitalul din Viena.

Adaugă un Comentariu

*