Știri, Muntenia-Sud, România|vineri, august 14, 2020
Sunteți Aici Home » ACTUALITATE » GEST: A fost înfiinţată prima filială locală a Asociaţiei Urmaşilor Persecutaţilor Regimului Comunist

GEST: A fost înfiinţată prima filială locală a Asociaţiei Urmaşilor Persecutaţilor Regimului Comunist 

zidul rosu campulung

La 55 de ani de la executarea ultimului membru al Grupării anticomuniste „Haiducii Muscelului”, la Câmpulung, în judeţul Argeş, acolo unde Gheorghe Arsenescu şi-a început lupta, s-a concretizat, vineri – 10 februarie 2017, înfiinţarea primei filiale a Asociaţiei Urmaşilor Persecutaţilor Regimului Comunist din România.

„Este o primă victorie obţinută în numele soţiilor, fraţilor, fiilor şi nepoţilor celor torturaţi şi ucişi în închisori, împuşcaţi fără a fi judecaţi, dispăruţi fără urmă în munţii în care au avut curaj să lupte împotriva regimului comunist, a uneltelor acestuia şi a ocupantului nepoftit.

A venit timpul ca şi cei care au suferit datorită discriminării sociale şi economice sub diverse forme, precum eliminarea din şcoli şi neprimirea la facultăţi, pierderea locurilor de muncă şi a pensiilor, urmărirea informativă etc., să-şi facă auzită vocea, sprijinind Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici din România (A.F.D.P.R.), condusă în prezent de dl. subsecretar de stat Octav Bjoza, asociaţie ai cărei membri, din motive naturale, se împuţinează pe zi ce trece.

Sunt adevăruri cu care generaţiile tinere nu se identifică pentru că nu le regăsesc în manualele alternative apărute ca ciupercile pentru a face cunoscute opinii mai degrabă subiective ale unor autori care preferă să ignore studiile istoricilor obiectivi, zguduitorul Memorial de la Sighet şi istoria orală, mărturiile necosmetizate ale celor care au trecut prin iadul unor încercări care pe unii dintre noi ne-au călit, iar pe alţii i-au distrus fizic şi psihic, schimbându-le destinele”, ne-a declarat Radu Petrescu-Muscel, secretar executiv al Asociaţiei Urmaşilor Persecutaţilor Regimului Comunist din România.

Cu ocazia acestui eveniment, organizat la Primăria Câmpulung Muscel, părintele Marian Diniţoiu, preşedintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din Muscel, a făcut o scurtă prezentare a acestei iniţiative, menite să-i sprijine, la nivel naţional, prin intermediul urmaşilor celor care au luptat şi s-au jertfit odionioară.

A luat apoi cuvântul conf. dr. Corneliu Zeana – preşedintele Asociaţiei Urmaşilor Persecutaţilor Regimului Comunist din România, care a descris îndelungatul proces soldat cu obţinerea personalităţii juridice a Asociaţiei la mijlocul lunii noiembrie 2016, iniţiativa fiind popularizată în timpul lucrărilor celei de-a XVI-a ediţii a Simpozionului Internaţional „Experimentul Piteşti – Reeducarea prin tortură”, organizat la Piteşti în perioada 30 septembrie – 2 octombrie 2016.

„S-au făcut şi se fac în continuare greşeli, lipsindu-le celor ce ne conduc de 27 de ani o viziune de ansamblu, un plan realist care să ne ajute să progresăm, să ne depăşim condiţia de codaşi ai Europei în toate privinţele”.

Preşedintele Corneliu Zeana consideră necesar contactul nemijlocit cu tineretul prin conferinţe şi atragerea în rândul membrilor a simpatizanţilor de toate vârstele şi profesiunile. De asemenea, a propus ca printre primele acţiuni pe plan local să se regăsească şi sădirea a doi stejari lângă complexul monumental „Zidul Roşu” din Valea Mare-Pravăţ, simbolizând veşnicia curajului celor doi lideri, lt. col. Gheorghe Arsenescu şi lt. Toma Arnăuţoiu, iar alăturea să le fie o lizieră de brazi, precum zecile, sutele de musceleni care au format mica lor armată. Totodată, Corneliu Zeana a recomandat ca filiala locală a Asociaţiei Urmaşilor Persecutaţilor Regimului Comunist din România să continue iniţiativa Centrului de Cercetări Istorice „Preotul Gheorghe I. Cotenescu” privind redenumirea unor străzi, pieţe şi şcoli din Câmpulung-Muscel şi alte localităţi, inclusiv din judeţul Dâmboviţa, cu nume de legendă precum ofiţerii Gheorghe Arsenescu şi Toma Arnăuţoiu şi studentul Traian Marinescu Geagu – executat la margine de drum, în satul natal Izvoarele, judeţul Dâmboviţa.

Radu Petrescu-Muscel, secretarul executiv al Asociaţiei Urmaşilor Persecutaţilor Regimului Comunist din România şi-a manifestat bucuria pentru faptul că la Câmpulung se înfiinţează prima filială locală, în memoria celor peste 500 de musceleni, dintre care peste 20 de persoane executate, cu martiraj în temniţele comuniste, şi a miilor, zecilor de mii de oameni din preajma lor care au suferit consecinţele unor acte de curaj, oameni care merită să devină modele, nu să fie ignoraţi aşa cum se întâmplă acum. A precizat că în localitate funcţionează un comitet de iniţiativă, condus de părintele Marian Diniţoiu, ajutat de doamnele Lavinia Bădulescu şi Laurenţia Arnăuţoiu (nepoata martirilor de la Nucşoara), fiind în curs distribuirea formularelor de adeziune. De asemenea, a anunţat că, în vară, se va desfăşura la Câmpulung Muscel prima ediţie a Simpozionului Internaţional dedicat locotenent-colonelului Gheorghe Arsenescu şi susţinătorilor acestuia.

„La nivel naţional, sunt în curs de înfiinţare filiale în judeţele Argeş, Constanţa şi Vâlcea. Au început tratative pe linia semnării unor acorduri de colaborare cu A.F.D.P.R., Fundaţia Alianţa Civică, instituţii specializate precum C.N.S.A.S., I.I.C.C.M.E.R. De asemenea, urmează să se creeze o pagină web şi se va intra în contact cu asociaţii similare din întreaga Europă de Est pentru a face mai bine cunoscută în ţările respective rezistenţa armată anticomunistă din România, suferinţele prin care a trecut majoritatea populaţiei şi nedreptăţile care se fac în continuare”, a punctat Radu Petrescu-Muscel.

Evenimentul de la Câmpulung Muscel s-a încheiat la ansamblul monumental „Zidul Roşu”, unde s-a depus o coroană de flori şi a fost oficiată o slujbă religioasă în amintirea celor care au avut curajul să ia atitudine.

„Zăpada imaculată şi soarele puternic au încălzit inimile celor de faţă şi ne-au făcut pe toţi să înţelegem mai bine, privind spre Mausoleul Eroilor de la poalele muntelui Mateiaş, o simbolică Golgotă, cât de mult seamănă eroii tuturor generaţiilor pentru că, murind în mare parte în floarea tinereţii , ei nu mor de fapt niciodată pentru că trăiesc în inimile noastre. Totul depinde de noi şi de Dumneavoastră, cei interesaţi în cunoaşterea adevărului”, se arată într-un comunicat al Asociaţiei Urmaşilor Persecutaţilor Regimului Comunist din România.

La 10 februarie 1947, delegaţia României semna la Paris Tratatul de Pace cu Puterile Aliate şi Asociate, nefiindu-ne recunoscut statutul de ţară cobeligerantă, deşi aportul nostru militar, material şi uman de pe Frontul de Vest a fost superior celui oferit de Franţa. Consecinţele se cunosc, consfinţirea unor despăgubiri de război înrobitoare, multiplicate prin acţiunea devastatoare a Sovrom-urilor şi transformarea ţării în vasala Moscovei.

Este momentul în care un fost ofiţer de excepţie al armatei regale române, locotenent-colonelul câmpulungean Gheorghe Arsenescu, devine conştient de abandonarea Europei de Est în spatele „Cortinei de Fier” proclamate la 4 mai 1946 de Winston Churchill, ofertantul procentajelor pe care Stalin le-a bifat, fără să păstreze şerveţelul de masă. Arsenescu a înţeles că unica soluţie putea fi doar potenţiala adâncire a contradicţiilor dintre aliaţii de nevoie, democraţiile occidentale şi totalitarismul sovietic. Dar până atunci trebuia să fie pregătit.

Ascunzând arme şi provizii, fostul ofiţer de stat-major al Diviziei 2 Vânători de Munte (Gen. Ion Dumitrache), cea care a pătruns cel mai adânc în Cauzazul inexpugnabil, pune pe picioare, în ianuarie 1948, primul nucleu al „Haiducilor Muscelului”, cea mai longevivă organizaţie de rezistenţă armată anticomunistă din România, în zona Muntele Roşu-Dragoslavele-Stoeneşti. O zonă montană din care putea controla simultan trei importante artere de comunicaţie: spre Braşov, spre Piteşti şi spre Târgovişte.

Loviturile dure primite în ambuscadele organizate de Securitate, Miliţie şi Armată nu-l doboară, dar se soldează cu arestarea şi condamnarea primelor loturi de musceleni, avocaţi, ingineri, mari industriaşi, militari, inclusiv prima execuţie fără proces: Traian Marinescu Geagu. Îşi transferă rapid punctul de comandă în zona Nucşoara de unde, împreună cu fraţii Toma şi Petre Arnăuţoiu, constituie un nucleu mai puternic şi mai omogen. E capturat târziu de Securitate, prin trădare, în 1960, fiind executat în 1962. Urma să împlinească 55 de ani.

Răspuns la GEST: A fost înfiinţată prima filială locală a Asociaţiei Urmaşilor Persecutaţilor Regimului Comunist

 1. dan alexianu

  rog a fi inscris membru al asociatiei urmasilor persecutiilor comuniste.ro
  multumiri
  Alexianu
  bucuresti

   

Adaugă un Comentariu

*