Știri, Muntenia-Sud, România|joi, decembrie 2, 2021
Sunteți Aici Home » ACTUALITATE » GEST: Ziua internaţională a copiilor născuţi prematur, sărbătorită şi la Spitalul din Târgovişte!

GEST: Ziua internaţională a copiilor născuţi prematur, sărbătorită şi la Spitalul din Târgovişte! 

copii nascuti prematur 4

Dr. Claudiu Dumitrescu, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgovişte, ne-a obişnuit, în ultimul timp, cu organizarea unor evenimente comunicaţionale de excepţie. Fiecare zi în care este sărbătorit un domeniu medical, în care este promovat un proiect, o activitate din cadrul unităţii pe care o conduce, nu este trecută cu vederea, ci este marcată şi promovată în consecinţă.

Astăzi, 17 noiembrie, de Ziua Internaţională a Copiilor Născuţi Prematur, Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgovişte a organizat o întâlnire de suflet între cadrele Secţiei Neonatologie, părinţi şi copii născuţi prematur şi îngrijiţi de inimoasele şi dedicatele cadre medicale ale spitalului târgoviştean până ce au ieşit din stadiul de risc.

Au vorbit despre acest eveniment care se vrea a deveni o tradiţie şi la Târgovişte, dr. Claudiu Dumitrescu – managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă, dr. Roxana Aldea – şefa Secţiei Neonatologie, Mihaela Gherghe – psiholog în cadrul maternităţii şi dr. Elena Firoiu – purtător de cuvânt al Spitalului Judeţean de urgenţă Târgovişte. Au fost prezenţi la întâlnire şi reprezentanţii Organizaţiei „Salvaţi Copiii”.

copii nascuti prematuri 2Claudiu Dumitrescu a mulţumit medicilor şi asistenţilor din cadrul maternităţii pentru eforturile pe care le depun pentru a ţine steagul sus, pentru a menţine şi spori încrederea şi prestigiul acestei secţii.

Medicul Roxana Aldea i-a numit super eroi pe copiii născuţi prematur, dar şi pe părinţii lor, pentru faptul că au dovedit că sunt luptători, soli ai speranţei, dornici de viaţă.

„Prin acest eveniment, vrem să atragem atenţia asupra unei probleme cu impact social foarte mare. Copilul născut prematur nu este ca toţi ceilalţi copii. Aceştia necesită o spitalizare de lungă durată, sunt copii care sunt ţinuţi sub observaţie, îngrijiţi medical o lungă perioadă din viaţă. Urmărirea prematurului se face permanent în primii doi ani de viaţă”, a precizat dr. Roxana Aldea.

Nemulţumirea cadrelor medicale este aceea că, până acum, nu s-a reuşit transformarea Secţiei Neonatologie a spitalului târgoviştean din maternitate de gradul doi într-una de gradul trei, astfel încât unitatea să beneficieze de finanţare directă din partea Ministerului Sănătăţii.

copii nascuti prematur 1

„Din 2015, noi, ca maternitate de grad doi, nu mai avem finanţare deloc din partea Ministerului Sănăptăţii. Cu toate acestea, copiii sub 32 de săptămâni, care ar trebui să fie îngrijiţi în maternităţi de gradul trei, se nasc la Târgovişte şi sunt îngrijiţi la Târgovişte. Din 2015 până în prezent, 51 de copii cu greutate sub 1.500 de grame, au venit pe lume la Târgovişte şi au fost externaţi de la noi”, a mărturisit medicul Roxana Aldea.

Procesul de transformare a secţiei într-una de gradul trei se pare că întârzie din cauza birocraţiei existente.

„Avem posibilitatea de a căpăta acest grad. Am trecut prin două evaluări, avem personal suficient, dispunem de dotare prin sprijinul remarcabil pe care ni l-a oferit Asociaţia „Salvaţi Copiii”, Fundaţia Comunitară din Târgovişte şi alte firme. Vrem să devenim maternitate de grad trei pentru că avem posibilitatea să îngrijim aici aceşti copii, dar avem nevoie de finanţare din partea statului. Avem nevoie de o hârtie semnată. O hârtie care zace de doi ani într-un sertar”, a spus şefa Secţiei Neonatologie.

La finalul întâlnirii, copiii care au văzut lumina zilei în secţia de la Târgovişte şi care au fost îngrijiţi aici cu mult suflet şi atenţie din partea cadrelor medicale au fost premiaţi, prin implicarea Organizaţiei Salvaţi Copiii.

copii nascuti prematur 3

Adaugă un Comentariu

*