Știri, Muntenia-Sud, România|marți, septembrie 22, 2020
Sunteți Aici Home » REPORTAJ » GHEORGHE MALANCU, COLECȚIONARUL DE RADIOURI! Târgovișteanul a strâns la un loc istoria radioului. VEZI VIDEO!

GHEORGHE MALANCU, COLECȚIONARUL DE RADIOURI! Târgovișteanul a strâns la un loc istoria radioului. VEZI VIDEO! 

gheorghe malancu

Viața fără pasiune este trăită zadarnic, fără noimă, fără culoare, fără rezonanță în fața timpului, care, oricum, macină totul fără să ne ceară nouă voie. Să aduni bucăți ale trecutului, prăfuite, stricate, nebăgate în seamă, apoi să le șlefuiești și să transformi în adevărate bijuterii nu este la îndemâna oricui. Trebuie să existe o sământă de neliniște, de dorință de a face. Harul de a readuce la viață frânturi ale istoriei.

Târgovișteanul Gheorghe Malancu este unul dintre colecționarii importanți ai țării. De zeci de ani, adună aparate de radio. Le caută, le cumpără, le repară, le pregătește parcă pentru lupta cu viitorul. A strâns acasă radiouri de toate tipurile și din toate etapele istoriei tehnicii.

Povestea acestei pasiuni a început la orele de fizică aplicată din școala generală și a continuat la Palatul Pionierului din orașul natal, Câmpulung Muscel. Gheorghe Malancu avea doar 11 ani când și-a construit primul aparat de radio. Cel mai simplu, dar satisfacția a fost imensă.

În viața colecționarului a existat și o perioadă de detașare. Problemele existențiale, studiile, profesiunea l-au ținut departe de pasiunea sa. Se ”hrănea” doar din când în când, atunci când vecinii îi puneu în brațe câte un aparat de radio, să-l repare. Trebuia să-l demonteze piesă cu piesă și apoi să-l facă la loc.

Acum, Gheorghe Malancu are o colecție impresionantă. Deține 70% din modelele de aparate de radio fabricate în România. Ne-a mărturisit cu tristețe că îi lipsesc câteva piese, însă acestea nu se mai găsesc nicăieri în țară. Este mândru că are în schimb cele mai tari radiouri care s-au produs în lume.

Istoria colecției Gheorghe Malancu începe pe când acesta avea doar 4 ani și tatăl său i-a dăruit un aparat de radio.

”Vetaranul” colecției Gheorghe Malancu este un aparat de radio fabricat în 1935, însă nu este și cea mai valoroasă piesă. Târgovișteanul apreciază că cel mai mult cântărește în colecția sa un aparat de radio de proveniență americană.

Pe piața de specialitate, aparatele de radio produse înainte de anii 50 sunt scoase la vânzare chiar și cu 1.000 de euro. Gheorghe Malancu în schimb nu și-a cuantificat niciodată colecția în bani, considerând că nu ar avea relevanță acest lucru.

Târgovișteanul nu s-ar despărți de colecția sa decât dacă s-ar organiza la un muzeu din oraș o secție dedicată istoriei radioului.

Gheorghe Malancu ne-a mărturisit că și-a dezvoltat ingeniozitatea din cauza lipsurilor. În vremea copilăriei sale, în România nu găseai pe piață tot ceea ce ți-ai fi dorit, așa că erai forțat să creezi.

Nu este tocmai ușor să devii colecționar de radiouri. Oamenii s-au debarasat de aparatura veche de prin casă sau au aruncat-o prin cine știe ce magazie fără să-i cunoască adevărata valoare.

VEZI PRIMA PARTE A REPORTAJULUI VIDEO

Târgovișteanul Gheorghe Malancu a reușit să pună în același loc, în peste 200 de piese, istoria radioului.

A reușit după mulți ani de muncă să organizeze o expoziție la Muzeul de Artă din Târgoviște și speră să înființeze, în colaborare cu conducerea Complexului Național Muzeal Curtea Domnească, o secție permanentă, unde vizitatorii să descopere evoluția radioului.

Nu a fost tocmai ușor pentru Gheorghe Malancu să aducă acasă aparate de radio, unul după altul. Din cauza acestei pasiuni, focul conflictului a mocnit întotdeauna în sânul familiei sale.

Colecționarul târgoviștean crede că românul și-a pierdut pasiunea pentru radiouri. De altfel, în magazinele de la noi din țară nu se mai găsesc de multă vreme aparate de radio de performanță.

Dezvoltarea radioului a dus în România și la apariția unor posturi-pirat. Gheorghe Malancu spune că acestea nu sunt nici pe departe rodul opasiunii, ci al teribilismului.

Și nu am spus totul despre Gheorghe Malancu. Colonelul în rezervă iubește nespus necuvântătoarele. Este membru fondator al unei asociații pentru protecția animalelor. Zilnic, se urcă în mașina personală și merge în Pădurea Priseaca, unde hrănește câinii abandonați.

Acolo unde există suflet, pasiune și dragoste pentru frumos, binele înflorește în permanență. Gheorghe Malancu este convins că fiecare dintre noi putem găsi bucurie în lucrurile din jur, chiar dacă la prima vedere par fără valoare. Dacă pui suflet, totul îți dă satisfacție și te împlinește.

VEZI PARTEA A DOUA A REPORTAJULUI VIDEO

5 Răspunsuri la GHEORGHE MALANCU, COLECȚIONARUL DE RADIOURI! Târgovișteanul a strâns la un loc istoria radioului. VEZI VIDEO!

 1. BUCUR GHEORGHE

  FELICITARI GICA
  Succes pe mai departe.

  Cu stima GOGU Bucur.

  De asemeni,felicitari si echipei redactionale.

   
 2. Valentin Tanasescu

  Ma bucura si ma încanta sa vad aceasta colectie,felicitari domnule

   
 3. TANASE

  Va felicit ma bucur ca am lucrat cu asemeni oameni dumnezeu sa va dea sanatate si putere de munca va salut TANASE

   
 4. daniel

  buna nu stiu daca o sa vedeti acest msaj am si eu un aparat de radio f vechi si nu l-am vazut la nime am tot cautat pe net si nu l-am gasit numele lui este standard daca sunteti interesat lasati-mi un email

   
 5. Nermin

  Salutari tuturor,

  Caut pe cineva care stie sa repare ap de radio pe lampi.

  Ma puteti contacta la: abc_nermin@hotmail.com

  Va multumesc

   

Adaugă un Comentariu

*