Știri, Muntenia-Sud, România|joi, iulie 16, 2020
Sunteți Aici Home » ACTUALITATE » GHID: Află cum poţi să începi o afacere chiar dacă nu ai bani!

GHID: Află cum poţi să începi o afacere chiar dacă nu ai bani! 

Harry-Ilan Laufer, secretar de stat în Ministerul Mediului de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat

De anul acesta, românii pot să înceapă o afacere chiar dacă nu dispun de bani! Nu trebuie decât să acceseze Programul Start-Up Nation România, prin care vor obţine fondurile necesare pentru a-şi pune în practică ideile. Guvernul şi-a stabilit ca obiectiv finanţarea a 40.000 de IMM-uri, câte 10.000 în fiecare din următorii 4 ani. Beneficiarii vor primi câte 100.000 sau 200.000 de lei, în funcţie de planul de afacere. Prima sesiune de depunere de proiecte va începe în luna mai 2017, a declarat astăzi la Târgovişte Harry-Ilan Laufer, secretar de stat în Ministerul Mediului de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat. Va fi o sesiune de 30 de zile, iar beneficiarii vor fi aleşi după punctajul obţinut, nu după principiul „primul venit, primul servit”.

La întâlnirea cu dâmboviţenii au participat, de asemenea, Adrian Mlădinoiu – Secretariatul General al Guvernului, Ciprian Pandea – subsecretar de stat în Ministerul Tineretului și Sportului, Claudia Gilia – vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Cristian Daniel Stan – primarul municipiului Târgovişte, Călin Oros – rectorul Universităţii Valahia, Mircea Duică – decanul Facultății de Științe Economice și Ecaterina Stan – consilier Oficiul Teritorial pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii și Cooperație Ploiești.

„Vom finanţa 10.000 de noi afaceri anual. Este o cifră fără precedent. Nu trebuie să vă înghesuiţi să depuneţi proiectele în primele zile. Este loc pentru toţi. Vom avea o selecţie foarte transparentă. Aplicantul va şti în orice moment unde se află. Din 2 mai, vor fi 30 de zile pentru înscrieri. Oricine are un calculator şi o conexiune la internet se va putea înscrie singur, fără a fi nevoie să mergeţi la Oficiile Teritoriale pentru IMM-uri. Documentaţia se încarcă online. Veţi fi îndrumaţi online, iar la final veţi şti exact ce punctaj aţi obţinut. Pentru ca un proiect să fie luat în calcul trebuie să obţină minimum 50 de puncte”, a explicat Harry-Ilan Laufer, secretar de stat în Ministerul Mediului de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat.

Există trei criterii de eligibilitate pentru a putea accesa Programul Start-Up Nation România: înfiinţarea unei firme după data de 30 ianuarie 2017, crearea a cel puţin unu-două locuri de muncă (în funcţie de sprijinul financiar solicitat, 100.000 sau 200.000 lei) şi menţinerea angajaţilor în activitate minimum 3 ani. Vor fi eligibile mai multe categorii de cheltuieli, inclusiv cele pentru chirie, salarii, promovare şi marketing, construcţie pagină web, consultanţă, cursuri de antreprenoriat, TVA nedeductibil.

start-up nationBeneficiarul unui proiect Start-Up Nation îşi va putea achiziţiona cu fondurile nerambursabile asigurate de Guvern: echipamente, maşini, utilaje, instalaţii, aparatură, instrumente de măsură şi control, active necorporale (software), birotică, mobilier, sisteme de protecţie, instalaţii de economisire energie, echipamente IT.

„Start-Up Nation este programul care le este oferit celor care nu dispun de capital propriu. Vorbim despre o sumă 100% nerambursabilă şi cofinanţare zero, indiferent că discutăm de programare IT sau de o mică hală de producţie sau de un magazin sau de un coafor”, a punctat secretarul de stat Harry-Ilan Laufer.

Domeniile de activitate eligibile spre a fi finanţate prin Programul Start-Up Nation, după punctaj: programare IT (45 de puncte), producţie (40 de puncte), industrii creative fără cod CAEN (35 de puncte), servicii (30 de puncte) şi comerţ şi alte activităţi (25 de puncte). Atenţie! Dacă sunteţi sau aţi fost administrator al unei firme, nu puteţi beneficia de finanţare prin Programul Start-Up Nation pentru o societate cu acelaşi cod CAEN şi nici nu puteţi să transferaţi angajaţi de la firma veche, chiar dacă este vorba despre dumneavoastră! De reţinut că angajările asumate prin planul de afacere depus în Programul Start-Up Nation se vor putea face după ce proiectul a fost declarat eligibil şi semnaţi contractul de finanţare. Doar firma trebuie înfiinţată înainte!

Decontarea se va face pe principiul cererii de plată. Beneficiarul proiectului depune factura fiscală la Oficiul pentru IMM-uri, urmând ca plata să se facă în 30 de zile, apoi veţi avea 10 zile la dispoziţie să închideţi decontul, adică să dovediţi că serviciile au fost prestate sau bunurile au fost livrate. Prin urmare, nu sunteţi obligaţi să lucraţi cu capital propriu dacă nu dispuneţi de el. Atenţie! Românii care dispun de bani nu sunt obligaţi să se limiteze la un proiect de 100.000 sau 200.000 de lei cât asigură Guvernul! Îşi pot pune la bătaie şi fondurile proprii, pentru a dezvolta o afacere mai mare.

2 Răspunsuri la GHID: Află cum poţi să începi o afacere chiar dacă nu ai bani!

 1. Alex

  Poate domnul secretar de stat o sa și publice pe aippimm.ro documente care sa susțină afirmațiile sale. La momentul la care Excelenta sa făcea vorbire, pe site-ul oficial al programului încă este publicat proiectul de norme de aplicare al HG10/2017 versiune care este departe de spusele domnului secretar de stat. Mai mult decât atât, nici măcar un model de plan de afaceri nu poate fi găsit pe site.

   
 2. Beloia Saul

  Lansarea noului mediu de afaceri – in chirie!

  Veste foarte buna pentru proprietarii de spatii comerciale nefolosite!

  40.000 de proprietari fericiti!

  40.000 de noi chiriasi!

   

Adaugă un Comentariu

*