Știri, Muntenia-Sud, România|sâmbătă, iunie 6, 2020
Sunteți Aici Home » ACTUALITATE » GRANTURI: Cercetătorii români îşi dezvoltă ideile inovatoare cu fonduri europene

GRANTURI: Cercetătorii români îşi dezvoltă ideile inovatoare cu fonduri europene 

Carlos Moedas - comisarul european pentru cercetare, știință și inovare (Sursa foto: ec.europa.eu)

Trei cercetători români – Dr. Dana Branzei, dr. Răzvan Caracaș și prof. Dan Olteanu – vor primi finanţare prin programul UE „Orizont 2020″ pentru a-și dezvolta ideile inovatoare și echipele de cercetare. Granturile CEC sunt acordate celor mai buni cercetători, de orice naționalitate și vârstă, cu o experiență profesională cuprinsă între 7 și 12 ani după obținerea titlului doctoral, și cu o activitate științifică promițătoare. Proiectul de cercetare trebuie să se desfășoare în cadrul unei organizații publice sau private din statele membre UE sau țările asociate. Fiecare grant poate ajunge la maximum 2 milioane de euro și este acordat pentru o perioadă de cel mult 5 ani.

„Ca parte a programului Orizont 2020, Consiliul European pentru Cercetare (CEC) finanțează activitatea unora dintre cele mai strălucite minți din domeniul cercetării de top, oameni ale căror descoperiri pot dezvolta noi industrii, noi piețe și pot contribui la bunăstarea planetei”, a declarat Carlos Moedas – comisarul european pentru cercetare, știință și inovare.

Dr. Dana Branzei, cercetătoare în domeniul biologiei moleculare la „IFOM – Institutul de Oncologie Moleculară” din Milano, va studia mecanismele de replicare a ADN-ului cromozomial. Ea se numără printre cercetătorii finanțați prin programele UE pentru a doua oară, după ce a beneficiat de un „ERC Starting Grant” în 2009. Prof. Dan Olteanu, de la Universitatea Oxford, se va concentra pe elaborarea de noi algoritmi care să îmbunătățească sistemele de informații online, bazele de date, modalitățile de accesare a informațiilor și bibliotecile digitale. Dr. Răzvan Caracaș, director de cercetare în cadrul Centrului Național de Cercetare Științifică (CNRS) din Lyon, va analiza teoria impactului colosal și a formării ulterioare a Lunii, ca satelit al Pământului, din punct de vedere al legilor fizicii.

Adaugă un Comentariu

*