Știri, Muntenia-Sud, România|marți, mai 18, 2021
Sunteți Aici Home » ACTUALITATE » GUVERN: Programul Prima Casă a fost suplimentat cu 500 de milioane de lei

GUVERN: Programul Prima Casă a fost suplimentat cu 500 de milioane de lei 

Sursa foto: concept-casa.ro

Guvernul a suplimentat astăzi, pentru a doua oară în acest an, cu 500 de milioane de lei, plafonul total al garanţiilor care pot fi emise în cadrul Programului Prima Casă. Astfel, plafonul de garantare al acestui program guvernamental va fi, în 2016, de 2,690 miliarde de lei. Fondurile suplimentare vor fi utilizate pentru acoperirea cu prioritate a solicitărilor de acordare a unei finanțări garantate în cadrul Programului, aflat în diverse stadii de aprobare și pre-aprobare la finanțatori, în raport cu solicitările noi.

Actul normativ, care modifică și completează normele de implementare a Programului Prima casă, mai prevede că plafonul de garantare neutilizat, destinat persoanelor cu cetățenie română stabilite în străinătate, se transformă în plafon general de garantare a creditelor în cadrul acestuia. Astfel, în limita plafonului, vor putea fi acordate garanții pentru achiziția/construirea tuturor categoriilor de locuințe eligibile în Prima casă.

De asemenea, se stabilește că plafoanele anuale ale garanțiilor care pot fi emise în cadrul Programului se alocă la solicitarea finanțatorilor participanți de către Fondul Național de Garantare și Creditare a IMM-urilor, cu acordul Ministerului Finanțelor Publice, în funcție de ponderea garanțiilor acordate de fiecare finanțator în totatul garanțiilor acordate.

O altă modificare reglementează posibilitatea de a se acorda promisiuni de garantare și pentru achiziția unei noi locuințe în cadrul Primei case, ținând cont de faptul că beneficiarii care au achiziționat/construit o locuință în cadrul Programului pot achiziționa/construi o nouă locuință, sub condiția ca noua locuință să aibă o suprafață utilă sau valoare mai mare în raport cu prima și să înstrăineze prima locuință prin vânzare-cumpărare cel târziu până la data încheierii contractului de vânzare-cumpărare sau a contractului de construire a noi locuințe.

Adaugă un Comentariu

*